HMS- og kvalitetssjef i Consolvo, Gjermund Moen (til venstre) og kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Over 200 millioner til opplæring på jobb i 2016

Norske bedrifter kan søke om 208 millioner kroner i tilskudd for å drive opplæring blant sine ansatte i år.

Tirsdag var kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen på Consolvos byggeplass i Oslo.

Her kunne han møte både norske og polske arbeidere som de siste årene har blitt kurset i bedriften.

Fra 14 til 208

Den statlige tilskuddsordningen Basiskompetanse i Arbeidslivet (BKA) ble innført 2006, og lar offentlige og private bedrifter søke om midler til opplæring av sine ansatte. Siden da har den årlige potten økt fra 14 til 208 millioner kroner, og kunnskapsministeren sier overfor Byggeindustrien at det fort kan bli aktuelt å fortsette å øke og bygge ut BKA-ordningen.

– Jeg mener dette er et av de aller viktigste verktøyene vi har som kan bidra til både kompetanseøkning, integrering og økning av konkurransekraften i det norske arbeidslivet. Regjeringen har puttet mer penger inn i denne potten enn den forrige, og det blir naturlig å se på om vi kan øke den ytterligere, og også videreutvikle ordningen, sier han.

Omfattende kursing

Isaksen lot seg imponere over resultatene som entreprenør Consolvo har greid å skape ved hjelp av voksenopplæring i bedriften.

HMS- og kvalitetssjef Gjermund Moen i Consolvo kunne fortelle om en trinnvis utvikling av internkursingen, med kursing av anleggsledere og prosjektledere i databruk, kursing av norskspråklige baser og formenn, og i de siste årene kursing av polske kolleger i norsk språk og arbeidskultur.

– I fjor hadde vi et 120 timers kurs for polakkene i Consolvo, men voksenopplæring handler heller ikke bare om språkopplæring av utenlandsk arbeidskraft. Det er mange flinke fagfolk i bransjen som ikke er så stive i skriving og regning som de gjerne skulle ha ønsket, påpeker Moen.