Byggenæringen sentral i tiltakspakken

Torsdag viste finansminister Siv Jensen frem innholdet i regjeringens tiltakspakke mot økt ledighet. Som forventet er her bygg og anlegg viet en sentral plass.

Arbeidsledigheten har i deler av landet skutt i været det siste året – og som kjent er det Rogalandsregionen som er hardest rammet. Mange har i lengre tid ropt etter tiltak og regjeringen har lovet at dette skal komme og at de nødvendige midlene og tiltakene ligger klare. Torsdag fikk vi vite mer konkret hva som ligger i planene. Mange har vært spente på innholdet i pakken, spesielt etter at regjeringen måtte omdisponere en del midler i forbindelse med flyktningkrisen som kom innover landet i fjor høst.

Oversikten fra Jensen viser at 2,5 milliarder kroner skal settes av til vedlikehold, bygg- og anleggsvirksomhet. Dermed åpnes det for å sette i gang flere prosjekter som skal kunne virke direkte inn mot markeder og områder som har det tyngre enn i andre deler av landet – og dermed vil størstedelen av disse midlene havne på Vestlandet. Det pekes videre på at rundt en milliard går til næring og innovasjon og en halv milliard kroner skal gå til tiltaksplasser for ledige. Totalt skal dette blir på rundt fire milliarder kroner – som tidligere signalisert.

Ifølge oversikten skal det etter det opprinnelige budsjettforslaget blitt gjort en del justeringer innen vedlikeholds- og rehabiliteringsoppgaver innen kommuner, fengsler, sykehusbygg, universitetsbygg og Sjøforsvaret. Her skal satsingen ha blitt redusert med rundt 700 millioner kroner, men flyktningestrømmen gir også utgifter til bygg og vedlikehold – og disse utgiftene skal ligge på rundt 700 millioner kroner.

Sammenligner man disse tallene opp mot den totale omsetningen innen bygg og anlegg, blir det ikke de store summene vi her snakker om. Men om man klarer å rette de rundt fire milliarder kronene direkte inn mot de hardest rammende områdene, og kan treffe markedet riktig med gode konkrete tiltak – og om man raskt kommer i gang med prosjekter, vil det ha en effekt. Dette kan da føre til at enkelte kan gå tilbake til sine jobber og det kan skape nye viktige arbeidsplasser – samtidig som det offentlige kan få igangsatt viktige samfunnsoppgaver.

Men om man i stor grad skal kunne motvirke nedgangen vi ser i og rundt Rogaland må nok enda større midler settes av i flere tiltakspakker fremover. Det finnes nesten et utømmelig antall oppgaver som det offentlige må løse, og byggenæringen står klar til å ta på seg disse oppdragene.