S2 – Sprøytebetong til bergsikring

StedSandefjord, Norge
ArrangørTekna
Fra01.03.2016
Til03.03.2016
TidspunktTirsdag kl 9.00 - torsdag kl 13.00

For sprøyteleder, kontrolleder og formann/ bas (S2)

Kurset henvender seg til ansatte hos rådgivere, byggherrer og entreprenører som har behov for oppdatering innen fagområdet og/eller som må ha kurset for å oppfylle standardens krav til oppbygging og dokumentasjon av kompetanse innen sprøytebetong til bergsikring.

Dette kurset er blant annet lagt opp for å møte standardenes krav til oppbygging og dokumentasjon av kompetanse.

Bruken av sprøytebetong har i stor grad påvirket filosofien for driving og sikring av tunneler og bergrom. Som hovedregel er det et ønske om å sikre mest mulig ferdig «på stuff», men dette konseptet følges ikke på alle anlegg, og kan heller ikke følges under alle forhold. Noen ganger må man akseptere en kontrollert deformasjon etter utført arbeidssikring og legge til permanent sikring etter en viss tid. Tildekking av berget med sprøytebetong vanskeliggjør seinere vurderinger. Uønskede hendelser i enkelte tunneler tilsier at bransjen ikke har vært flink nok til å identifisere vanskelige partier under sikring på stuff.

Den norske tunnelbyggemetoden stiller store krav til kompetansen hos rådgiver, byggherre og entreprenør, og til kyndig oppfølging på stuff. Uriktig bruk eller anvendelse av sprøytebetong kan få farlige og kostbare konsekvenser. Grundig dokumentasjon med hensyn til bergets kvalitet og anvendt sikring er nødvendig. Sprøytebetongens sentrale posisjon innen tunnelbygging vil kunne opprettholdes dersom innsikt i virkemåten, designkriterier, lastkapasitet, kunnskap om geologien og viten om bestandighet går «hånd i hånd».

I standardverket er det stilt krav til dokumentasjon av kompetanse for personell som er involvert ved utførelse og kontroll av sprøytebetong som bergsikring av tunneler og bergrom. Dette gjelder den som skal kontrollere, lede eller føre et overordnet tilsyn i prosessen eller stå for det daglige arbeidet. Norsk Betongforenings Publikasjon nr. 7 som ble utgitt i revidert utgave i august 2011, inneholder vesentlige endrede regler for kontrolltyper og kontrollomfang i forhold til tidligere utgaver.

Les mer om standardens krav og Betongopplæringsrådets (BORs) premisser for tildeling av kompetansebevis: www.betong.net/bor Sprøytebetong til bergsikring.

Tilrettelegging

Deltakere som dysleksi eller andre problemer i forbindelse med gjennomføring av eksamen – vennligst ta kontakt med foreleser eller kursadministrator på kurset!

Påmeldingsfrist: 15. februar

Program og påmelding