Første tilbakegang i flytrafikken siden 2009

For første gang på seks år går flytrafikken fra Avinors flyplasser ned. Det er sviktende innenlandstrafikk som er årsaken, og Avinor mener at det har sammenheng med oljeprisen.

Etter at veksten har flatet ut de senere månedene, er det røde årstall for alle Avinor-flyplassene i Norge, skriver Aftenposten.

– Det er ingen krise, men utflatingen kom raskere og ble større enn vi hadde ventet, sier konsernsjef Dag Falk-Petersen i Avinor.

Innenlandstrafikken gikk ned med 1 prosent i fjor. Også charter- og helikoptertrafikken gikk tilbake, mens utenrikstrafikken økte med 1,5 prosent. Samlet sett ble tilbakegangen på 0,2 prosent, noe som tilsvarer rundt 80.000 færre reisende. En veldig liten tilbakegang, men det er altså første gang siden finanskriseåret 2009 at Avinor har registrert minustall i flytrafikken.

Ifølge Dag Falk-Petersen er det oljepriskollapsen og ringvirkningene av den som er hovedårsaken til nedgangen. Passasjersvikten ved flyplassene i Stavanger og Bergen har vært på henholdsvis 4,7 og 3,2 prosent.

Avinor frykter at den nye flypassasjeravgiften også vil virke negativt inn for passasjertrafikken når den innføres i april.