Hektisk brannperiode

Mot slutten av fjoråret og ved inngangen til 2016 har det vært en hektisk periode for mange av landets brannmannskaper. 

Nå er det for så vidt ikke uvanlig at det er mange branner rundt julehøytiden der mange bruker hjemme sine og benytter mange tekniske apparater og ikke minst levende lys. Dette er også som regel en kald periode på året der ulike oppvarmingskilder blir hyppig benyttet. Tradisjonelt vil flere av disse faktorene spille inn ved oppstart av en brann, men det virker likevel til å ha vært unormalt mange branner i denne perioden nå. Vi får håpe dette er en trend som ikke setter seg.

Dert er nemlig slik at fjoråret hadde meget lave tall når det gjelder omkomne i brann. I 2015 (til og med 29. desember) hadde 35 personer omkommet som følge av brann i Norge. Ifølge DSB er dette det laveste tallet man har opplevd siden registreringen startet i 1979. Deres oversikt viser at det i snitt hvert år har omkommet 64 personer i brann siden 1979. Det er dermed en markant nedgang vi ser for 2015. Selv om det har vært noen årlige svingninger er dette også en del av trend som har pågått over noe tid – færre og færre omkommer heldigvis i branner. Men det er likevel slik at hver brann rammet enkeltmennesker hardt – og ikke minst er selvsagt hvert dødsfall ett for mye.

Det har blitt en stadig større bevissthet rundt brannfaren som finnes i ethvert hjem rundt om i landet – og varslingsmetodene blir stadig bedre. Det er likevel slik at flere liv kunne vært reddet om alle brannvarslerne hadde vært operative. Derfor det er viktig å holde trykket oppe på det forebyggende arbeidet – og selvsagt vise hvor stor skade feil bruk av utstyr og installasjoner kan gi – og ikke minst fortsette å holde trykket oppe rundt viktigheten av brannvarslere.

Statistikken fra DSB viser at den eldre del av befolkingen i stor grad er overrepresentert i ulykkesstatistikken. Det er derfor viktig at man setter inn ekstra ressurser her, og setter i verk tiltak som kan ha en målbar effekt for å hjelpe denne utsatte gruppen. Ikke minst vil dette bli viktig når eldrebølgen nå er i ferd med å komme.

Om vi skal klare å fortsette en positiv utvikling er det viktig at det settes av ressurser til dette arbeidet – og at dette blir prioritert av både nasjonale og lokale myndigheter. Her har byggenæringen også helt klart et ansvar med å kunne prosjektere og bygge boliger som i størst mulig grad vil kunne beskytte brukerne mot brann.