– Det er arbeidsgiver som må vurdere om det er behov for mer opplæring ut fra det nye regelverket som kommer 1. januar 2016, sier Ingrid Finboe Svendsen.

Nytt regelverk for arbeid i høyden

Fra 1. januar 2016 trer nye regler om arbeid i høyden i kraft. Den største endringen gjelder nye opplæringskrav for stillasmontører.

– Arbeid i høyden skal alltid skje på en sikker og forsvarlig måte. Det nye regelverket skjerper kravene for sikkerhet og opplæring, nettopp for å unngå ulykker, sier direktør Ingrid Finboe Svendsen i Arbeidstilsynet.

Fallulykker er den vanligste ulykkestypen når det gjelder dødsulykker i bygg og anlegg med 30 prosent av dødsulykkene.

– Det er bekymringsfullt. Fall burde være en ganske åpenbar risiko, men det er ikke gitt at den skadde selv kjenner risikoen. Derfor er det viktig at arbeidsgiver gjør nødvendige vurderinger av fallrisiko, enten gjør tiltak for å redusere fallrisiko eller sørger for utstyr som begrenser skader ved fall, sier Finboe Svendsen.

De viktigste endringene:

- Stillasmontører som skal bygge stillas over to meter skal ha opplæring. Tidligere var grensen over fem meter. Opplæringen skal blant annet gjøre arbeidstaker i stand til å vurdere stillasmaterialets tilstand og behov for vedlikehold.

- Arbeidstakere som skal bruke stillas skal ha opplæring i bruk av det aktuelle stillaset.

- En kvalifisert person som kjenner det aktuelle stillaset skal utarbeide en veiledning for montering, bruk og demontering. Det kan være en standardveiledning fra produsent, men den skal ved behov suppleres. En gjennomgang av veiledningen skal inngå som en del av opplæringen til brukere av stillaset.

- Forankringer skal prøves med 20 prosent høyere belastning enn de er beregnet for. Dagens krav er at forankringer skal tåle minimum 80 kg belastning.

- Det skal være forsvarlig atkomst til tak i de tilfeller øverste stillasgulv skal brukes til arbeid på gesims og atkomst til tak.

- Det stilles krav til at anliggende stiger skal sikres før bruk, uansett høyde. (se § 17-21 femte ledd). Dagens bestemmelse stiller krav om sikring av stiger over fem meter.

- Alle stillas skal ha skilting.

- Stillas skal kontrolleres av en kvalifisert person.

Kravene gjelder fra 1. januar 2016. Dagens opplæringskrav ligger nært opptil vilkårene som trer i kraft fra nyttår. Det er derfor naturlig at arbeidstakere som har dagens opplæring i utgangspunktet ikke trenger å starte helt på nytt.

– Det er arbeidsgiver som må vurdere om det er behov for mer opplæring ut fra det nye regelverket som kommer 1. januar 2016, sier Finboe Svendsen. For arbeidstakerne som ikke har opplæring, må arbeidsgiver sørge for at disse får det. Partene i arbeidslivet har også vært involvert i utarbeidelsen de nye reglene for arbeid i høyden.