Foto: Andreas Utberg / Utrykningsnytt / NTB scanpix

Politiet har valgt sine hovedseter

Politidirektoratet har bestemt seg for hvor de tolv nye hovedsetene skal ligge fra nyttår. De store byene vant, men politidirektøren kom også med overraskelser.

– Målet med alt vi gjør er å gi publikum enda bedre polititjenester. Selv om vi går fra 27 til tolv politidistrikter vil ikke publikum merke dette med det første. De vil finne oss på samme sted som før og kunne kontakte oss på samme måte som før, sier politidirektør Odd Reidar Humlegård.

Onsdag presenterte han de tolv hovedsetene for landets nye politidistrikter. Lista inneholdt enkelte overraskelser.

Ski, Hamar, Tønsberg

I det nye politidistriktet Øst har Ski gått av med seieren. Politidirektoratet ønsket å legge hovedsetet til Sarpsborg. Hamar vant fram foran Gjøvik og Lillehammer i kampen om å bli hovedsete i Innlandet politidistrikt.

Tønsberg blir det nye hovedsetet i Sør-Øst og slo ut både Drammen, Skien og Hønefoss. I høringsrunden var Drammen foretrukket av Politidirektoratet. Ålesund er foretrukket framfor Kristiansund i Møre og Romsdal politidistrikt.

I tillegg blir Kirkenes, Tromsø, Bodø, Trondheim, Bergen, Stavanger, Kristiansand og Oslo nye hovedseter i hvert sitt politidistrikt.

Humlegård understreker at beslutningen om hovedsetene heller ikke betyr at alle fagmiljøer skal samles et sted i distriktet.

– Hvilke fagmiljøer som skal ligge hvor, vil bli klart gjennom lokale prosesser ledet av den nye politimesteren. Det er et mål å ta hele politidistriktet i bruk, poengterer politidirektøren.

Lang prosess

Foreløpige forslag til hovedseter ble offentliggjort 5. oktober. Etter en høringsrunde på 6 uker, og behandling av nærmere 250 høringssvar, har Politidirektoratet kommet til en endelig konklusjon.

Med unntak av Ski og Tønsberg er forslagene i høringsnotatet av 5. oktober oppretthold.

– Vi har vært åpne for å endre konklusjoner i møte med gode argumenter og nye faktaopplysninger. Høringsrunden har bidratt til bedre og mer velfunderte beslutninger, sier Humlegård.

Politidirektøren har forståelse for at en del gir uttrykk for skuffelse over de endelige beslutningene.

– Det er stort engasjement for hvor de nye hovedsetene skal ligge – både i etaten og lokalsamfunn ulike steder i landet. Mange har kjempet for sin by, og det er uunngåelig at noen blir skuffet, sier han.