Steen Sunesen

Innlegg: Arkitektene kan ikke heve seg over våre felles prosesser

I Aftenposten lørdag 4. desember går president Alexandria Algard i Norske Arkitekters Landsforbund (NAL) hardt ut mot Statsbyggs krav om at arkitektkonkurransen til nytt Viking-museum skal leveres i form av digitale, tredimensjonale modeller på åpne og frie formater.

Steen Sunesen

Arkitekt og avtroppende leder for buildingSMART Norge, foreningen som utvikler, forvalter og jobber for å implementere åpenBIM i byggenæringen.

Hun mener at kravet legger beslag på for store ressurser i idé-fasen. Det høres merkelig ut og kan ikke få stå uimotsagt.

Innledende dialog

Det er alvorlig at en så toneangivende organisasjon som NAL velger å heve seg over det grundige arbeidet en samlet næring har lagt ned gjennom femten år for å få på plass en felles, åpen standard for digitalisering av byggeprosessene.

At NALs holdning har gått utover mangfoldet av idéer, er trist. Noe stort tap er det dog neppe. Oppdragsgiver har fått en håndterlig og variert bunke å velge i.

At NAL var i dialog med Statsbygg fra starten uten å formidle sine sterke innsigelser, gjør ikke saken bedre. Algard unngår dessuten å nevne at Statsbygg langt på vei kompenserer kravet om åpenBIM ved verken å kreve fysisk modell eller trykte tegninger. Tvert i mot kan ideer sendes digitalt. For den som mestrer teknologien kan kostnaden knyttet til innsending altså holdes på et minimum.

Ett vunnet slag

Som leder av BuildingSMART gjennom seks år er denne motstanden mot tverrfaglig, digital samhandling, ikke overraskende. Alle endring skaper motstand. Jo større endring, desto mer motstand. Det meste av kritikken mot byggenæringens digitaliserings-løft har da også gjerne kommet fra de som vegrer seg for å ta i bruk dataverktøy og fra store programvare-leverandører som ser seg tjent med at all digital, 3D-modellering og prosess-styring foregår på «deres» proprietære formater.

Forståelig nok. Ingen med etablerte prosesser og store konkurransefortrinn gir det fra seg uten kamp. Det hadde vi da heller ikke regnet med da vi startet, vi trodde bare vi hadde vunnet.

åpenBIM

En fellesbetegnelsen på en rekke digitale verktøy, metoder og prosesser, ment for samhandling, kvalitetsikring og oversikt på tvers av hele byggenæringen. ÅpenBIM forkortes ofte feilaktig til «BIM.»

ÅpenBIM er ikke et «verktøy»

I intervjuet omtaler Algard «BIM» som om det var et hvilket som helst «verktøy.» åpenBIM er IKKE et verktøy, åpenBIM er en metodikk, en prosess, ett felles format for samhandling, kvalitetsikring, oversikt og kontroll. Fra idé til ferdig bygd. Gjennom hele livsløpet. På tvers av fagbarrierene.

At NALs medlemmer klamrer seg til metodene de mestrer får stå for deres regning. Som Norges største, landbaserte næring kan vi imidlertid ikke la noen få reaksjonære individer styre utviklingen. Et prosjekt «skapes» i samarbeid med alle som deltar. Da er presis kommunikasjon, felles formater og omforente prosesser helt avgjørende. Spesielt når man sender inn idé-forslag til et prosjekt der hele bygningsmassen muligens må reises varsomt rundt de skjøreste kulturminnene vi har.

Den arkitekten som ikke forstår dette og makter å levere sine ideer på et allmengyldig, åpent og universelt, digitalt format - et format som gir et solid besluttningsgrunnalg - gjør seg selv sørgelig uaktuell og ubrukelig i sammenhengen.