Disse "gamle" yrkesbevisene godtar Arbeidstilsynet

Arbeidstilsynet har bestemt seg for ilsynspraksis ved vurdering av fagbrev, yrkesbevis og gulbøker utstedet før 2001 som de vil godta.

Det er blitt reist spørsmål om Arbeidstilsynet godtar fagbrev, yrkesbevis og gulbøker utstedt før 1.1. 2001 som dokumentasjon på sertifisert sikkerhetsopplæring for ulike maskinkategorier.

Arbeidstilsynet har derfor vurdert dette og legger følgende praksis til grunn:

Fagbrev utstedt før 1. januar 2001

Hvis den som har fagbrev kan dokumentere at han har opplæring i den aktuelle maskinkategorien, kan eldre fagbrev godtas, dersom personen i tillegg kan dokumentere sin identitet. Eksempel på dokumentasjon som godtas er bekreftelse fra opplæringsinstitusjonen på hvilke maskiner vedkommende har fått opplæring i.

Yrkesbevis

I perioden 1978-1988 ble det utstedt yrkesbevis på gjennomført opplæring som anleggsmaskinfører og kranfører. Yrkesbevis godtas som dokumentasjon på kompetanse, dersom eier også kan dokumentere sin identitet.

Gulbøker utstedt før 1. januar 2001

Arbeidstilsynet godtar gulbøker som dokumentasjon på tilstrekkelig opplæring, der arbeidstakeren har gulbok for lastebilkran, masseforflytningsmaskiner, truck, bro- og traverskran. I tillegg må vedkommende dokumentere sin identitet.
For de andre maskinkategoriene kreves kompetansebevis for fullført sertifisert sikkerhetsopplæring.