Ekstremværet Synne har ført til oversvømmelser flere steder i Agder og Rogaland. Tirsdag besøker olje- og energiminister Tord Lien og kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner Egersund, et av de stedene som er hardest rammet. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Været tvang Sanner og Lien på andre veier

Statsrådene Tord Lien (Frp) og Jan Tore Sanner (H) fikk sett nærmere på ulike flomsikringstiltak da de tirsdag besøkte steder i Eigersund kommune der ekstremværet Synne herjet mest.

– Det er jo vi som har ansvaret for naturskadeforebyggingen i de norske vassdragene, og da er det naturlig at jeg er ute og ser hvordan det er, og jobber sammen med lokale myndigheter og deler av den nasjonale beredskapsmyndigheten, sier olje- og energiminister Tord Lien til NTB mens regnet pisker inn fra siden og renner i strømmer nedover ansiktet hans.

Første stopp

Første stopp var ved Launes jernbanebro. Lien var ganske fornøyd med responsen da det varslede været feide innover sørvest fredag.

– Her har åpenbart kommunen reagert sterkt og klart, sammen med beredskapsorganisasjoner, frivillige og statlige etater, som sivilforsvaret og politiet, i fellesskap har de gjort at det ikke har gått liv tapt og heller ikke oppstått alvorlige skader. Det er det som er det aller, aller viktigste.

Traumatisk

Selv om uværet er over, fikk Lien føle på kroppen hvordan vær griper inn og tar styringen. Enda mer regn og ruskevær satte en stopper for planlagt helikopterlanding ved Lagård ungdomsskole i Egersund tidligere på dagen.

– For alle som har fått store skader på husene sine, så forstår jeg så klart at dette er svært traumatisk å oppleve. Derfor er det viktig for regjeringen å legge til rette for at systemene i Norge blir mer robuste til å stå imot slike værforhold.

Men om hans eget departement kommer til å bidra ekstra finansielt, vil ikke Lien svare på:

– Vi har i første omgang stilt opp her i dag, så får vi komme tilbake til det langsiktige arbeidet senere.

Siste stopp

Siste post var Egersund sentrum, ved Lundeåne Bo- og servicesenter.

På befaringen fikk kommunal.- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner og Lien se flomsikringstiltak og møte berørte beboere. De fikk også en orientering fra kommunen og en innføring fra NVE om i ulike tiltak som må på plass.

– Grunnen til at vi nå lager en digital høydemodell er at vi trenger bedre flomsonekart. Vi må drive med mere klimatilpasning for å unngå flere store skader i framtiden. Så det er vi glad for å ha på plass, men der er jo mye mer som må gjøres. Flomsonekart vil vise hvor du kan bygge og hvor det ikke bør bygges, sier Sanner.

Lien supplerer med at kartene vil vise hvor store buffere skal plasseres, både de tunge investeringene og det som må gjøres på kort varsel.

Ifølge Sanner er det bevilget tilstrekkelig penger til det NVE skal gjøre til neste år.

Men på spørsmål til NVEs utsendte, lød svaret:

– De står ikke på budsjettene disse tiltakene som det snakkes om her i Egersund sentrum, nei.