Administrerende direktør Harald V. Nikolaisen i Statsbygg sier at seriøsiteten i byggebransjen har blitt bedre det siste året.

Seriøsitetskonferansen: – Vi merker en endring

Statsbygg-direktør Harald V. Nikolaisen mener det er blitt en sterkere bevissthet rundt seriøsitet i byggenæringen, men tviler på om arbeidslivskriminalitet noen gang vil forsvinne helt.

– Vi merker større og mer oppmerksomhet rundt seriøsitet i næringen det siste året. Og vi ser at både skattemyndighetene, politiet, DIFI og ikke minst politikerne tar dette mer på alvor enn hva tilfellet var tidligere. Men arbeidslivskriminalitet vil nok alltid forekomme, selv om jeg tror at vi vil oppnå et mye bedre nivå enn i dag, sier Nikolaisen til Byggeindustrien.

– Varsler mer

Han forteller dessuten at det oftere enn før blir varslet om kriminelle forhold som blant annet dreier seg om lønn, arbeidstid og HMS ved Statsbyggs prosjekter.

– Vi merker at folk sier ifra om slike forhold i større grad enn tidligere. På denne måten får vi vite om ting vi ikke klarer å avdekke selv. Det er positivt, sier Nikolaisen.

Nye krav

Statsbygg-direktøren trekker frem endringer som er gjort når det gjelder krav til kontraktsbestemmelser i Blåboka.

– Endringene har vært omfattende. Vi har dessuten redusert en god del dagbøter og bestemmelser. Årsaken er at vi ser at seriøse aktører tar ting på alvor fordi disse får en konkurranseulempe sammenlignet med de de useriøse i bransjen. De gir blaffen uansett om det gis bøter eller ikke. Poenget er å oppnå dialog og tettere oppfølging med entreprenørene, bedre kontroller, men heller gi ros enn å bruke pisken. Det fungerer bedre å utelukke useriøse aktører fra fremtidige kontraktskonkurranser, enn å gi dem bøter, mener Nikolaisen.

– Bedre kontrollrutiner

Han sier at Statsbygg jevnlig avdekker tilfeller som kan være arbeidslivskriminalitet.

– Det er grunn til å tro at det er mer av dette enn vi oppdager. Derfor må kontrollrutinene våre bli bedre, og ikke minst aktørene våre må skjerpe seg. De må være minst like opptatt av seriøsitet som oss, sier Nikolaisen.

– Samarbeid er avgjørende

Statsbygg-direktøren mener for øvrig at det er helt avgjørende at det samarbeides bredt for at bransjen skal bli så seriøs som mulig.

– Alle offentlige etater som viser sanntidsinformasjon må samarbeide når det gjelder kontroll både av bedrifter og enkeltpersoner, understreker Nikolaisen.