Kari Sandberg. Foto kjetil Ekkeren

EBA og BNL jobber med ROT-rapport

EBA og BNL i samarbeid med BDO er i ferd med å utarbeide egen rapport rundt konsekvenser ved en innføring av ROT-fradrag i Norge.

Undersøkelsen gjøres med utgangspunkt i rapporten som Finansdepartementet fremla 10. desember 2014, og som inneholdt en vurdering av skattefradrag for håndverkertjenester i private hjem.

– I rapporten vurderes konsekvenser av et skattefradrag etter den svenske modellen for ROT-fradrag. Det er vår oppfatning at en del positive konsekvenser av ROT-fradraget i Sverige ikke kom klart til uttrykk i rapporten som FD fremla, sier adm. dir. Kari Sandberg i EBA.

De ønsker nå å belyse ulike momenter med ROT-fradrag.

– Vi ønsker å se nærmere på hovedargumenter for og imot en innføring av ROT-fradrag i Norge sett i forhold til hva Finansdepartementets rapport konkluderer med. Dette inkluderer provenykonsekvenser for staten ved innføring av ROT-fradrag, eventuell påvirkning av arbeidsplasser som følge av økt sysselsetting/aktivitet i byggenæringen samt ROT-fradrag som et virkemiddel for å bekjempe arbeidsmarkedskriminalitet og øke seriøsiteten i byggenæringen. Dessuten ønsker vi å vurdere om en innføring vil medføre et positivt resultat for byggenæringen, herunder bidra til bedret omdømme, rekruttering og så videre, sier Sandberg.

– Finansdepartementet har i sin rapport lagt til grunn den svenske modellen for ROT-fradrag. Undersøkelsen som nå gjøres har som ambisjon å utrede/vurdere om norske politikere har fanget opp bredden av alle aspekter ved en innføring av et ROT-fradrag i Norge, sier hun.

Sandberg mener at det er svært positivt at Frp peker på mulighetene som ligger i å innføre et ROT-fradrag.
– EBA har også tidligere tatt til orde for at dette kunne innføres som en prøveordning i deler av landet. EBAs søsterorganisasjon i Sverige har tidligere i år påpekt at en svekkelse i ROT-ordningen i Sverige vil kunne føre til at mellom 1.500 og 2.000 personer mister jobben sin innenfor BA næringen. EBA og Byggenæringens Landsforening vil følge opp dette overfor myndighetene så snart rapporten foreligger på nyåret, avslutter hun.