Jon Sandnes i BNL mener Finansdepartementet er på kollisjonskurs med andre myndigheter når de nedtoner svart arbeid som et samfunnsproblem. Arkivfoto: Sindre Sverdrup Strand

BNL om svart arbeid: - Finansdepartementet på kollisjonskurs med andre myndigheter

Finansdepartementet har konkludert med at ROT-fradraget vil være et svært kostbart og lite effektivt virkemiddel mot svart arbeid. Byggenæringens Landsforening mener de ikke har innsett alvoret.

– Det er et grunnleggende sprik i oppfatningen når det gjelder situasjonen og omfanget av svart arbeid mellom næringen og departementet, sier Jon Sandnes, adm. dir i BNL i en pressemelding.

Finansdepartementet anslår at et ROT-fradrag i Norge vil koste rundt åtte milliarder om man tar hensyn til at skattefradraget vil føre til at noen flere velger å benytte håndverkstjenester hvitt i stedet for svart.

-Ulik virkelighetsoppfatning

- Her er det helt klart ulike oppfatninger om alvoret i situasjonen. Bare situasjonsanalysen som ble fremlagt for et par uker siden fra Samordningsorganet peker på at situasjonen er svært alovrlig, sier Jon Sandnes i en første kommentar til rapporten.

Sandnes mener at Finansdepartementet på kollisjonskurs med andre myndigheter når de, ifølge BNL, nedtoner svart arbeid som et samfunnsproblem.

- Skattedirektøren har uttalt at hver tredje krone er svart, mens i rapporten operer man med at det svarte ROT-markedet er cirka fem av 65 milliarder kroner. Her er det helt klart ulike oppfatninger om virkeligheten.

- Det vi vet er at mange av våre medlemsbedrifter melder tilbake om at de må legge ned fordi de blir utkonkurrert av useriøse aktører, og at de oppfatter problemet som økende. Dette i en tid hvor omfanget av bruk av ROT-tjenester øker, sier Sandnes.

Viktig å se hele bildet

ROT-fradrag bør heller ikke bare bli en debatt om proveny, mener Sandnes.

- Bruk av svart arbeid er et stort samfunnsproblem, også for de arbeidstakerne som jobber svart. De har ingen rettigheter når det gjelder lønns- og arbeidsvilkår. Skjer det en ulykke, er de ikke dekket av forsikring.

Problemet i dag er at det ingen tiltak som er rettet mot privatmarkedet. ROT-fradragsordningen virker i Sverige.

- Samtidig kan man umulig kontrollere seg ut av denne situasjonen, ei endre holdninger til forbrukere over natten. Det er helt klart behov for incentiver til å velge hvitt, sier Sandnes.

Finansdepartementet: - Lite tjenelig virkemiddel

Finansdepartementet publiserte onsdag en rapport med en vurdering av et skattefradrag for håndverkertjenester i private hjem. I rapporten vurderes konsekvenser av et skattefradrag etter svensk modell.

De konkluderer med at et stort inntektstap på skattesiden, høye administrative konstnader og et mer komplekst skattesystem gjør at et ROT-frdrag fremstår som et "lite tjenlig virkemiddel for å oppnå hensikten med fradraget".

- Arbeidet mot skatte- og avgiftsunndragelser har høy prioritet i regjeringen. Det er iverksatt flere tiltak for å motvirke skatteunndragelser i bygg- og anleggsnæringen og i økonomien for øvrig, sier finansminister Siv Jensen i en uttalelse på regjeringens nettsider.

- Departementet har foretatt en ny vurdering av ROT-fradrag i Norge og har i den forbindelse lagt stor vekt på de svenske erfaringene med ordningen. Jeg mener at vi nå har fått et godt grunnlag for å vurdere om et ROT-fradrag er et hensiktsmessig tiltak for å bekjempe svart arbeid, sier Jensen.