Per Helge Pedersen, næringspolitisk redaktør i Byggeindustrien.

Psykisk knekt av «syke» HMS-krav

En prosjektleder hos en større norsk byggevareleverandør fikk en psykisk knekk og måtte sykemelde seg. Han klarte ikke alle krav og pålegg som et stort norsk oljeselskap påla han og bedriften hvor han var ansatt i forbindelse med en leveranse. Han druknet i papirer og forordninger.

Dessverre er dette med HMS-regimet i oljeselskapene blitt et stort problem. Selvsagt skal både oljeselskap og alle andre selskap prioritere HMS-arbeidet, men når man stiller helt urimelige krav, og når man nærmest blir «fundamentalistisk» i sin oppførsel, må det reageres. Dette skaper en fryktkultur. HMS-folkene i oljeindustrien har over år fått utvikle et regime som ikke er bærekraftig og som på mange områder er absurd. Det synes som om mange skaper sine egne arbeidsplasser. Papir, skjemaer og manualer er blitt som et mangehodet troll.

Selvsagt er det også at paradoks når HMS-krav fører til at folk må sykemelde seg.

I dette tilfelle måtte bedriften som hadde leveranse gjennomføre omfattende sikkerhetskurs. Sertifikater som man hadde ble underkjent. Ja, selv utstyr som kjettinger m v som hadde alle godkjennelser, ble ikke godtatt. Oljeselskapet stilte med egen kjetting som var av samme fabrikat og av samme type som det leverandøren hadde. Bare denne kjettingepisoden medførte forsinkelser i leveransen.

Nå er det på tide at noen tar et oppgjør med den ukulturen vi har i HMS i oljeselskapene. Ja, dessverre brer dette seg også inn i byggenæringen på mange områder. Slike meningsløse hendelser fører til unødige kostnader. Når det også rammer folks helse må man rope varsku.

Hadde enda regelverket blitt praktisert likt. Skjønt dette med å praktisere regelverket likt er også en sak Arbeidstilsynet må se på. Også i den etaten skjer det mange merkelige avgjørelser.