Rocwool-test av steinull-løsninger skal forbedre flyktningeleirene

Folkekirkens Nødhjelp i Danmark og konsernet Rockwool startet i sommer et nytt samarbeid.

I Kakuma-leiren i Kenya, skal samarbeidspartnerne sammen med flyktningene teste ut aktuelle løsninger som skal gjøre det litt bedre å bo i en leir.

Folkekirkens Nødhjelp inngikk i sommer et samarbeid med konsernet Rockwool med håp om å skape bedre vilkår i flyktningeleirene. Rockwool har i mange tiår produsert ubrennbar steinull som kan brukes til veldig mange ulike formål. Nå drar partene til den 12 år gamle Kakuma-leiren i Kenya for å teste ut hvordan steinull kan skape bedre forhold for de i underkant 120.000 flyktningene som bor der.

- Den aktuelle situasjonen med flyktningene, som nå er strandet på Balkan med både kulde og nedbør er et nytt eksempel på at forholdene i flyktningeleirene er for dårlige. Forholdene i leirene skal forbedres, slik at flyktningene i mindre grad flykter videre fra nærområdene, sier Birgitte Qvist-Sørensen, Generalsekretær for Folkekirkens Nødhjelp i en pressemelding.

En container med produkter laget av steinull har blitt sendt til Kakuma på forhånd. Der skal flyktningene være med på å prøve ut og utvikle løsninger som på sikt også skal tas i bruk i andre flyktningeleirer. Ifølge UNHCR bor en flyktning i gjennomsnitt 17 år i en flyktningeleir.

- Steinull kan bl. a. beskytte mot varme, fukt og kulde. Nå skal vi i samarbeid med flyktningene teste ut hvordan materialet best kan brukes til å forbedre forholdene i leirene, sier innovasjonssjef hos Rockwool, Dorte Gram.

Turen til Kakuma-leiren er den første i en rekke, som skal passe på at løsningene blir skreddersydde til å løse de konkrete utfordringene en flyktningeleir har. Folkekirkens Nødhjelp og Rockwool regner med å være klare med de første prototypene på mulige løsninger allerede sommeren 2016.