Foto: KLP

Hugger BREEAM-prestasjon i stein

Et BREEAM-sertifikat henger høyt og er noe mange byggeiere er opptatt av å markedsføre. På Fornebu S har byggeier KLP Eiendom hugget beviset i stein.

I oktober i fjor åpnet Fornebu S, verdens mest miljøvennlige kjøpesenter og det første kjøpesenteret til å oppnå den høyeste BREEAM-klassifiseringen, Outstanding, dørene. Nå har byggeier KLP Eiendom bokstavelig talt hugget kjøpesenterets miljøprestasjon i stein.

På Torget på baksiden av bygget er et 12 meter i diameter stort symbol skåret ut i granittsteiene med vinkelsliper. Utsmykningen er utviklet av kunstneren Trond Nordahl i Medicineheads på oppdrag fra Norwegian Green Building Council (NGBC), som eier miljøklassifiseringssystemet BREEAM-NOR. KLP Eiendom er den første byggeieren som har realisert den nye løsningen på Fornebu S.

- Dette ble fantastisk flott, genialt å fortelle omverden om BREEAM sertifiseringen gjennom et så vakkert kunstverk. Vi har underveis i prosessen fått mye hyggelige kommentarer fra nysgjerrige forbipasserende, så det er tydelig at her har vi truffet blink. Vi ser også at symbolet nærmest lever sitt eget liv, avhengig av hvordan lysets faller og hvor vått det er på bakken, så endrer det uttrykk, forteller Heidi Lyngstad, Miljøsjef i KLP Eiendom.

For NGBC var det viktig å tilby byggeiere med BREEAM-sertifikat et alternativ til den tradisjonelle plaketten.

- Vi ser at et BREEAM-sertifikat er noe byggeiere er stolte av og vil synliggjøre for omverdenen. Derfor har vi ønsket å tilby en utsmykkingsløsning som kan stå som et tydelig symbol på den miljøprestasjonen bygget har oppnådd, sier Kjersti Folvik, daglig leder i NGBC.

Den kunstneriske utsmykningen er laget som et symbol som kan tilpasses i ulike størrelser og materialer og vil tilbys alle prosjekter som oppnår et BREEAM-sertifikat.

- KLP har valgt en løsning hvor symbolet er hugget inn i granittsteinene på bakken, men det finnes et hav av muligheter for hvordan man kan implementerer symbolet i alt fra kumlokk og sykkelstativ til mer tradisjonelle kunstverk som kan henges på veggen. Her er det bare fantasien som setter grenser, sier Folvik.

Den kunstneriske utsmykningen ble avduket under et eget arrangement på Torget på Fornebu S den 19. november.