UDI-direktør Frode Forfang. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

UDI: - Vi må planlegge 100.000 mottaksplasser i 2016

UDI-direktør Frode Forfang snakker i store bokstaver til kommunene, og håper at krisebudskapet når fram. Neste år må Norge planlegge for 100.000 nyte mottaksplasser.

– Situasjonen er kritisk når det gjelder å dekke behovet for mottaksplasser, sier UDI-sjefen.

Han understreker at tiden vil vise hvor mange plasser som faktisk trengs, men mener det er behov for å planlegge for etablering av 100.000 plasser til neste år.

– Selv om vi skulle oppleve en halvering av asylankomstene, vil vi trenge 40.000-50.000 nye plasser, sier Forfang.

Større skepsis

Direktøren sier UDI opplever større skepsis enn tidligere i dialogen med kommunene, selv om det er store forskjeller fra sted til sted.

– Det kan nok skyldes at vi ikke har kommunisert godt nok hva som er vårt behov og hva som er alvoret i situasjonen, sier Forfang.

Selv om mange kommuner er positive, merker UDI også en tretthet og mindre velvilje hos mange. Forfang har tro på at innstillingen vil endre seg dersom kommunene for alvor oppfatter krisebudskapet. Dersom de ikke gjør det, blir det en sak for regjeringen, påpeker han.

– Vi må gjøre noe annet og mer enn vi har gjort fram til nå. Det trengs nye, store prosjekter som kan få fram ny bygningsmasse som kan brukes til vårt behov for å dekke innkvartering av alle asylsøkerne som kommer, sier han.

28.000 hittil i år

UDI har tidligere anslått at det vil komme 33.000 asylsøkere i år, men til nå har det kommet nesten 28.000, og takten ligger i dag på 2.500 nye per uke.

I tillegget til statsbudsjettet om flyktninger heter det at Politiets utlendingsenhet (PU) og UDI anser at det mest sannsynlig kommer mellom 30.000 og 50.000 asylsøkere til Norge neste år. Men de kan ikke utelukke at det kan bli flere. Til sammenligning fødes det omtrent 60.000 barn i året i Norge.

Brakkebyer

I høst har UDI måttet ty til mange kriseløsninger for å skaffe til veie nok akuttplasser, og ved utgangen av året vil det være opp mot 15.000 slike plasser som må erstattes. Det vanlige markedet klarer ikke å tilby nok ordinære mottaksplasser. UDI har derfor bedt Statsbygg og Forsvarsbygg om hjelp til å sette opp brakkebyer som skal legges ved store byer og i sentrale strøk.

Kommunene har i utgangspunktet ingen mulighet til å nekte å etablere asylmottak, men i praksis vil etablering ofte være avhengig av bruksendringer eller andre tillatelser i henhold til plan- og bygningsloven. Ved å opprette brakkebyer unngår man også dette, bekrefter Forfang.

– Da er det mulig for staten å gå inn og si: Det blir mottak her. Men det er noe som må avklares politisk, sier han, og legger til at UDI ønsker å ha god dialog med kommunene.