Avdelingsdirektør for samfunnsøkonomi og skatt, Dag Arne Aarnes, i NHO.

NHO-direktør: - Må tilbake til finanskrisen for å se lignende pessimisme

NHOs medlemsbedrifter ser mørkt på fremtiden, og bedrifter i byggenæringen er blant de som drar ned. Men i stålbransjen er det fremdeles optimisme å spore - spesielt på Østlandets på vegner.

Under Ståldagen på Grand Hotell i Oslo presenterte NHOs avdelingsdirektør for samfunnsøkonomi og skatt, Dag Arne Aarnes, en fersk markedsindeks for hvordan medlemsbedriftene vurderer nåsituasjonen og fremtidsutsiktene i markedet.

Det er svært lenge siden tilbakemeldingene fra bedriftene har vært dystrere.

– Vi må tilbake til finanskrisen for å se noe lignende. Vi ser riktignok at aktiviteten har holdt seg brukbart oppe så langt, men forventningene i et seks til ni måneders perspektiv er veldig negative, sier Aarnes til Byggeindustrien.

Tror oljenedturen vil spre seg

Han tror det er en reell forventning blant NHO-bedriftene om at oljenedturen kommer til spre seg til andre deler av den norske økonomien.

– Naturligvis ligger del psykologi i dette. Når det ser såpass negativt ut i oljebransjen, er det vanskelig for de andre næringene å være tilsvarende optimistiske, sier Aarnes.

Ifølge NHO-direktøren er NHO-bedriftene som tilhører Byggenæringens Landsforening blant de som ser mørkt på fremtiden.

– De vurderer fremtidsutstiktene som nokså negative, men nåsituasjonen som ganske god. Det er anlegg som holder aktiviteten oppe, mens det er boligsektoren utenom Oslo-området som trekker ned fremtidsbildet seks til ni måneder frem i tid, sier Aarnes som tror at effekten av oljenedturen vil avdempes i løpet av 2016.

– Men det kan ta ett år før økonomien skyter fart igjen.

Kjetil Myhre i Norsk Stålforbund og Stig Møllersen, styremedlem i Norsk forening for stålkonstruksjoner og seksjonsleder for bygg i Rambøll Drammen.

Optimister i stålbransjen
I stålbransjen, som møttes til årlige Ståldagen på Grand Hotell, er de foreløpig optimister med tanke på fremtiden.

– Verkstedene har veldig mye å gjøre akkurat nå, og det ser også lyst ut for våre bedrifter et halvt år frem i tid, sier Kjetil Myhre i Norsk Stålforbund.

Fra rådgiverhold ser de også lyst på utsiktene – i alle fall for deler av landet.

– Vi tror på vekst, og for oss som bor og jobber i det sentrale østlandsområdet er det utvilsomt optimisme. Infrastruktursatsingen i Norge er også oppadgående, men igjen er det Østlandet som får hovedtyngden, sier Stig Møllersen som sitter i styret i Norsk forening for stålkonstruksjoner og er seksjonsleder for bygg i Rambøll Drammen.

Trekkes ned av offshore

Møllersen tror stemningen er annerledes andre steder i landet.

– Ser du på statistikk for hele landet, så vil optimismen vi ser på Østlandet trekkes ned av de store bransjene som for eksempel offshore. Det er en næring som har vært toneangivende langs kysten av Norge, så det er klart vi ser store forskjeller. Men da handler det om å flytte litt på folk og fordele, sier Møllersen.