Nye energikrav vil gi diskusjon i næringen

Byggenæringen har i en lengre periode nå ventet på at de nye energikravene skulle bli kjent. Tirsdag kom de. Da la kommunal- og moderniseringsdepartementet frem de nye skjerpede energikravene til bygg i byggteknisk forskrift (TEK10). Det betyr en relativt stor innskjerping av reglene, og er noe som vil påvirke byggenæringen. 

Mange har etterspurt nye og endrede og energikrav, og mener næringen langt fra er god nok i klimaarbeidet, og virkelig trenger noe å strekke seg etter. De mener de nye reglene er gode, men at man innen visse områder burde strukket seg enda et godt stykke lenger. Andre igjen mener de nye kravene er altfor strenge og vil føre til dyrere boliger og et mer krevende byggeri, for flere ulike faggrupper. De mener man har gått for langt i å bygge nye superhus og at det tenkes for lite på den eksisterende bygningsmassen.

Det var 16. februar kommunal og moderniseringsminister Jan Tore Sanner sendte ut høringsbrevet rundt de nye forskriftene – og debatten var da stor både rundt i næringen og i våre spalter i forhold til de nye kravene. Det kom inn hele 200 høringssvar til departementet på de nye reglene (se dem her) - enkelte av dem omfattende. Det er gjort noen mindre justeringer etter høringsrunden, men ikke mange. Det er ingen grunn til å tro at debatten blir noe mindre etter at de nye kravene nå er klare og skal gjelde fra årsskiftet, riktignok med en overgangsperiode på ett år.

Det er ingen tvil om at både samfunnet og næringen trenger et godt regelverk å strekke seg etter for å kunne gjøre en god jobb. Bygningene her i landet står for 40 prosent av landets energibruk – så forbruket er enormt – og likeså er effektiviseringsbehovet. Boligene og byggene vi setter opp i dag er meget bra – og milevis unna byggene som ble satt opp for bare noen få år siden, for ikke å snakke om utviklingen i løpet av de senere tiårene. Slik skal det også være. Vi må hele tiden strekke oss lenger, bygge bedre og være i forkant av utviklingen. Dette er ikke alltid mekanismer som markedet klarer å ta seg av alene, så det kan være nyttig å bli dradd litt videre av ambisiøse krav og regler.

Så skal vi heller ikke glemme at de nye reglene vil kreve en viss omstilling av deler av næringen. Det vil tvinge næringen til å bygge mer miljøvennlig og enda mer bærekraftige hus. Men det er også klart at dette vil koste, og det blir forbrukene eller kunden som til slutt blir sittende igjen med regningen – som det alltid er med slike omstillinger. Vi er blitt fortalt at de nye reglene vil fordyre en normal enebolig med rundt 100 000 kroner. Det kan kanskje virke lite i den store sammenhengen, men det legger seg på toppen av et allerede høyt kostnadsbilde.

Så kan man spørre seg om dette likevel er en relativt billig investering for å få en mer fremtidsrettet bolig. Dette vil man nok være uenige om, selv om man i løpet av et byggs livsløp vil spare inn mye på grunn av lavere energiforbruk. Strømprisen, og ikke minst den stadig høyere nettleien, vil selvsagt påvirke hvor store energibesparelsene vil bli i kroner.

Det er derfor viktig å finne den riktige balansen når man skal utforme et regelverk av denne typen. Det blir nå opp til næringen å se hva som kan leveres utfra de nye kavene – og hvordan dette vil påvirke sluttbrukeren. Det er uansett liten tvil om at det stadig blir mer komplisert å bygge - med nye krav og regler som må følges. Det er først i tiden etter at de nye reglene blir gjort gjeldene, vi vil se hvordan markedet vil reagere på endringene.

Som vi har pekt flere ganger tidligere, senest i en leder forrige torsdag, så er det også viktig at vi ikke glemmer den aller største bygningsmassen her i landet – byggene som allerede er realisert. Her er effekten enorm ved å gjøre en solid energieffektivisering – og da tenker vi først og fremst på selve bygningskroppen – der hvor effekten er aller størst. Dette er definitivt noen næringen har pekt på over lang tid, og det er på høy tid at man gjør noe med incentivordningene som gjør at flere kan dra nytte av tilskudd til å energieffektivisere sine eksisterende boliger.