Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

AP: 1,1 milliard mer til kollektiv og jernbane

Arbeiderpartiet foreslår i sitt alternative budsjett for 2016 å bevilge 1,1 milliard kroner mer enn regjeringen til å styrke kollektivtilbudet og jernbanen rundt de store byene.

- Med dette budsjettet vil vi bidra til å gi kollektivpassasjerene et bedre tilbud og økt punktlighet. Dette vil gi byene økt mulighet til å satse på større kollektivprosjekter av nasjonal betydning, sier transportpolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Eirik Sivertsen.

Sikkerhet, økt kapasitet og forbedring av driftsstabiliteten i togtrafikken må fortsatt ha høy prioritet. Klimaendringene gjør det nødvendig å forsere investeringer og vedlikehold på utvalgte strekninger. Ap vil samtidig peke på viktigheten av at utbygging av jernbanen i storbyområdene koordineres med og ses i sammenheng med viktige kollektivprosjekter, skriver Arbeiderpartiet i en pressemelding.

Dette betyr at man i 2016 kan inngå flere bymiljøavtaler for de store byene, samt fortsette arbeidet med nødvendige og aktuelle kollektivtiltak i Oslo som ny T-banetunnelen gjennom Oslo indre by og tverrforbindelse i Groruddalen, Fornebubanen, baneløsning fra Oslo til Akershus universitetssykehus (Ahus) og videre til Lillestrøm og Kjeller – kalt Romeriksbanen, som bybanen i Bergen, Superbussprosjektet i Trondheim og bussveiprosjektet i Stavanger.

- Arbeiderpartiet mener staten må ta opptil 70 prosent av investeringene for disse prosjektene, mot at kommunene forplikter seg til omfattende bolig- og næringsutvikling nær traseene og kollektivknutepunktene, sier Sivertsen.