Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Nordmenns gjeld vokser tross økonomisk usikkerhet

Husholdningenes gjeld og boligprisene er nå på historisk høye nivåer. Til tross for økt økonomisk usikkerhet på grunn av oljeprisfallet, fortsetter gjelden å stige, påpeker Finanstilsynet.

Lave lånerenter og forventninger om langvarig lav rente pekes på som en viktig årsak til utviklingen. Realrenten på boliglån etter skatt er nå omtrent null, skriver Finanstilsynet i en ny rapport.

– Utsiktene til svært lave renter i lang tid øker bekymringen for at den høye gjeldsbelastningen som har bygget seg opp gjennom mange år, vil kunne fortsette å stige, heter det i rapporten «Finansielle utsikter 2015» som tilsynet la fram tirsdag, der utsiktene for Norges økonomi drøftes.

Risikoen for bobler i boligmarkedet og historisk høy gjeldsbelastning utgjør en fare for den finansielle stabiliteten på sikt og uroer tilsynsmyndigheter internasjonalt, ifølge rapporten.

Oljepris

I rapporten trekkes også fallet i oljeprisen fram, og det slås fast at det preger norsk økonomi.

Lavere etterspørsel fra petroleumsvirksomheten har ført til betydelig lavere aktivitet og lønnsomhet i næringene som leverer til denne virksomheten. Ringvirkningene til resten av norsk økonomi har imidlertid vært begrenset så langt, ifølge tilsynet.

– Veksten i fastlandsøkonomien har falt, og arbeidsledigheten har økt noe, men i mange næringer utenom oljerelaterte næringer er det fortsatt høy aktivitet, heter det i rapporten.

Økt bruk av oljepenger og lavere rente bidrar til å stimulere etterspørselen, som blant husholdningene fortsatt er høy. I tillegg har den svekkede kronekursen stimulert konkurranseutsatt næringsliv.

Usikkerhet

Ved utgangen av oktober viste tall fra Nav at arbeidsledigheten har økt med 7.900 personer det siste året. Økningen i oktober, som var på 2.100 flere ledige, var den største så langt i år.

Både Finansdepartementet, Norges Bank, Statistisk sentralbyrå (SSB) og andre prognosemakere venter at arbeidsledigheten i Norge vil fortsette å øke, men moderat, og at fastlandsøkonomien relativt raskt tar seg opp, opplyser Finanstilsynet.

– Samtidig understrekes usikkerheten knyttet til utviklingen i internasjonal økonomi og oljeprisen, og til ringvirkningene til fastlandsøkonomien som følger av lavere etterspørsel fra petroleumsvirksomheten. Norsk økonomi kan bli langt hardere rammet enn lagt til grunn i de økonomiske prognosene, heter det i rapporten.