– Det handler det om å tilrettelegge for ombygging av eksisterende bygningsmasse og bygge nytt, sier BNL-sjef Jon Sandnes. Foto: Sindre Sverdrup Strand

BNL: - Behov for et bredt sett av tiltak

Torsdag samlet BNL sentrale bedrifter og organisasjoner i byggenæringen seg til et hastemøte om boliger til flyktninger. Bakgrunnen er at BNL er invitert til statsråd Jan Tore Sanners møte mandag.

– BNL er fornøyd med at mange klarte å delta på kort varsel og det kom opp mange gode og nyttige innspill, sier Jon Sandnes i BNL.

Det var en lang smørbrødliste med problemstillinger som ble belyst - alt fra tomtetilgang, reguleringer, finansiering, byggeprosess, til boligstandard og etterbruk.

– Det var stor enighet rundt bordet om at boligbehovet må møtes dels gjennom å bygge nytt, dels ved å rehabilitere boliger og bygge om boliger fra andre typer formålsbygg. I noen grad vil kommunene også kunne både leie og kjøpe leiligheter. Her vil det være viktig å tegne opp et tidsløp på hva man kan gjøre på kort og lang sikt, sier Jon Sandnes i BNL.

Sandnes peker på at på kort sikt og den akuttfasen vi er inne i nå handler det om å få på plass nok plasser i asylmottak. Deretter er hovedutfordringen å bosette alle de som har fått opphold. Det er også det sistnevnte Sanner har bedt om å få innspill på.

– Da handler det om å tilrettelegge for ombygging av eksisterende bygningsmasse og bygge nytt.

Når det gjelder nybygg, forteller BNL-lederen at det kom klare råd fra forsamlingen om at det er viktig å ta utgangspunkt i gjeldende regelverk.

– Dette vil sikre effektiv produksjon av f.eks. byggmoduler og det er viktig med tanke på gjenbruk. Eksempler som ble diskutert var student- og omsorgsboliger, sier Sandnes.

– Vi ser et klart behov for at det må etableres en langt hurtigere behandling av både plan, regulering og mulige dispensasjonssaker i kommunene. I dag tar det ofte flere år fra plansaken starter til byggesak er ferdigbehandlet. Det vil være en grunnleggende premiss for å sikre boliger til flyktninger som får opphold at vi klarer å utnytte de mulighetene som ligger i lovverket til raskest mulig saksbehandling, sier Sandnes.

BNL vil bruke tiden frem til mandag morgen med å kvalitetssikre alle innspill som har kommet fram.