Konferansen Designing out Crime går av stabelen 18. november (foto: Arne Røed Simonsen).

Hvordan forebygge kriminalitet på tegnebrettet?

18. november arrangerer Næringslivets Sikkerhetsråd (NSR) i samarbeid med Cowi konferansen Designing out Crime. Målet er å bevisstgjøre om mulighetene som finnes i integrering av kriminalitetsforebyggende tiltak.

Kriminalitet koster samfunnet og bedriftene enorme summer hvert år og de fleste virksomheter rammes. Næringslivets Sikkerhetsråd er en medlemsorganisasjon, opprettet av næringslivets sentrale organisasjoner med formål å bekjempe kriminalitet i og mot næringslivet.

18. november arrangerer NSR og Cowi konferansen Designing out Crime.

− Konferansens mål er å bevisstgjøre alle aktører i arealprosjekter og byggprosjekter, fra behovet oppstår hos oppdragsgiver til kreative prosesser som ide/skisse, prosjektering og gjennomføring av prosjektet, om muligheter som finnes i integrering av kriminalitetsforebyggende tiltak, sier Thomas Haneborg, seniorrådgiver i NSR.

Både offentlige-, nærings-, eller privatboligprosjekter kan være aktuelle for slike forebyggende tiltak.

Tenk kreativt

− Terrorsikring trenger ikke være betonggriser i gaten, eller en skog av pullerter. Bruk heller landskapet til å bygge kjøretøyhindre, eller gatemøbler og sykkelstativer istedenfor pullerter, sier han.

Også bruk av lys for å øke en gjerningspersons risiko ved gjennomføring av en handling, kan øke mulighetene for at andre ser handlingen.

Bankplassen i Oslo  utsmykket med granittelementer og skulpturen «Pike med mobil» som en del av bankens sikringsprosjekt (foto: Norges Bank).

Haneborg sier til Byggeindustrien at NSR har ved sine kurs og konferanser ett mål om å skape en bestillerkompetanse innen sikkerhet og sikring hos oppdragsgivere.

Denne type konferanse har tidligere blitt gjennomført to ganger tidligere i regi av COWI.

Britiske tanker

Konseptet Designing out Crime, Secured by Design eller Crime Prevention Through Environmental Design bygger på kriminologiske teorier og er stort spesielt i Storbritannia. Konseptet er brakt til Norge av ildsjeler fra forskjellige bransjer, felles for disse er at de er utdannet fra universiteter i Storbritannia.

For noen år tilbake arrangerte PST og NSM en studie i samarbeid med Bergen Arkitektskole. I dette studiet tok de 19 studenter til Israel og Ramallah, London og Oslo for å se eksempler på ytterkanter av fysiske sikringstiltak og hvordan disse påvirker samfunnet. Studentene fikk også foredrag fra de forskjellige aktørene om kriminalitet, terror, sabotasje og etterretning.

− NSR har opprettet ett nytt utvalg for nettopp å ta opp denne tråden igjen gjennom Sikringsutvalget. Dette utvalget vil bestå av personer med spisskompetanse på sikring av verdier og objekter mot negativ påvirkning, trusselkompetanse, risikometodikk og analyse, sier Haneborg.