Statsbygg vil løfte opp BIM-modellen som det viktigste grunnlaget i en eventuell rettssak. Illustrasjon: Statsbygg.no

Nå skal Statsbygg bruke BIM-modellen i rettslige konflikter

Statsbygg vil bort fra standardtegninger og beskrivelser som det viktigste grunnlaget i en eventuell rettssak. I fremtidige kontrakter løftes BIM-modellen opp som hovedpunktet ved rettslige etterspill.

Direktør for faglig ressurssenter i Statsbygg, Jan Myhre.

– De gangene vi går inn i en rettsak, så er det standardtegninger i 2D og beskrivelser som gjelder. Nå blir det i stedet BIM-modellen som blir det viktigste grunnlaget for oss, sier direktør for faglig ressurssenter i Statsbygg, Jan Myhre til Byggeindustrien.

- Sterkt virkemiddel

Myhre var en av foredragsholderne under Byggenæringens Landsforenings (BNL) frokostmøte om digitalisering onsdag.

Der fortalte han en rekke sentrale aktører i næringen hvordan Statsbygg planlegger å løfte opp viktigheten av BIM ytterligere noen hakk.

– Kontrakt er et godt endringsvirkemiddel, fordi det henger direkte sammen med økonomien til bedriftene. Vi ser at når bedriftene leser kontrakter, så er det hva vi vil kjøre dem på ved en eventuell rettsak som blir det viktigste for dem. Det er helt naturlig at det er slik, sier Myhre.

Derfor mener han BIM-modellen i for stor grad bare er blitt noe man gjør i tillegg til standardtegningene og beskrivelsene.

– Om du ikke retter opp BIM-modellen underveis i prosessen – så er holdningen at det ikke er så farlig. Du blir ikke arrestert på det i ettertid uansett, sier Myhre.

Testprosjekter
Statsbygg har brukt et halvt år på å hente innspill fra bransjen.

– Nå handler det bare om å finne de riktige prosjektene å teste dette i. I løpet av høsten så regner jeg med at vi har inngått de første kontraktene basert på denne tenkningen, sier han.

Statsbygg håper kontraktsjusteringene vil være med å forenkle og effektivisere byggeprosessen.

– Du får luket bort de parallelle prosessene som foregår i dag. Nå jobber man både med 2D og beskrivelser og BIM-modellen. Et slikt løp gjør byggeprosessesen mye dyrere og mindre produktiv. Det håper vi å gjøre noe med, sier Myhre.