Offensiv satsing i utfordrende marked

Store deler av byggenæringen i Norge holder et jevnt høyt nivå - den største utfordringen finner vi i oljefylket Rogaland. Det hindrer likevel ikke virksomheter i dette området fra å investere og satse på fremtiden.

Det er flere virksomheter som ser muligheter og forventer at markedet vil ta seg opp igjen. Det betyr nye investeringer og tro på fremtiden.

Totalentreprenøren Block Berge Bygg på Øksnevad på Jæren er en av disse. Selskapet har eksistert siden 1966, og ved siden av å være en entreprenør er de også en stor produsent av betongelementer – og har tradisjonelt satset omfattende på næringsbygg. Dette er en del av markedet som kan stå i fare for å kunne merke en nedgang som følge utfordringene innen olje og gass. Det hindrer dem likevel ikke fra å satse friskt.

De investerer nå flere millioner kroner i nye benker for støpning av hulldekker i den svære fabrikken. De har nå ti benker for å støping av hulldekker, og hver benk kan støpe 107 meter. Med dette kan de i fabrikken støpe over én kilometer hulldekker hver dag. Dermed skulle fabrikken også være rustet for å møte en oppgang i markedet.

En annen virksomhet som satser også i noe mer usikre tider er boligbyggeren Øster Hus Gruppen på Sandnes. Som Block Berge Bygg har de også en omsetning på over milliarden, og opererer i et marked som er utsatt. Det hindrer dem likevel ikke i å satse for fullt, og jobber målrettet for sikre seg jobber for å sysselsette alle de ansatte. Toppsjefen i selskapet, Njål Østerhus, sier han frykter 2016 kan bli tøft, men at det vil snu i 2017 og utover – og at han er optimistisk for tiden som kommer.

Det er selvsagt positivt at flere av de store aktørene innen bygg og anlegg i Stavanger-området fortsatt satser og ser for seg lysere tider fremover. For det er ingen tvil om at den bratte nedgangen innen olje - og gassektoren på deler av Vestlandet har fått konsekvenser. Mange har mistet jobbene sine og investeringer er satt på vent. Det er derfor mange som er urolige for fremtiden. Nettopp i slike tider er det viktig at også noen tør å holde stø kurs og investere for fremtiden. Det kan komme til å vise seg at det er nettopp i slike perioder det kan være lurt å forberede seg på hva som kommer. Historien viser at det som regel etter en kraftig nedtur vil komme en god oppsving.