Gammel militærleir blir ikke flyktningmottak

Utlendingsdirektoratet har besluttet at Heistadmoen militærleir ved Kongsberg inntil videre likevel ikke skal benyttes som flyktningmottak.

– UDI har en jurist som ser på kontrakten, og vi vil ta stilling til fremdrift i saken nå vi får en juridisk anbefaling. Til den tid vil ingen asylsøkere flytte inn på Heistadmoen. De hundre som skulle komme til Heistadmoen, har vi nå foreløpig innlosjert ved andre mottak, sier regiondirektør Eirik Eide i Utlendingsdirektoratet (UDI) til NTB.

Den opprinnelig planen var å innkvartere opp mot 250 flyktninger midlertidig i militærleiren fra mandag.

Alternativ løsning

– Kongsberghallen er et alternativ som er spilt inn fra kommunen nå nylig. Det vurderes på lik linje med andre tilbud om innlosjering vi har fått inn. Det er vanskelig å si noe nå om det blir aktuelt, legger Eide til.

Forsvaret har fortsatt stor virksomhet på området, men en del av leiren er skilt av med gjerde, og det er her et eiendomsselskap ønsket å drive midlertidig mottak på kontrakt for UDI, ifølge Laagendalsposten.

Skeptisk ordfører

Ordfører Vidar Lande (Ap) i Kongsberg kommune har kjent til planene siden onsdag og er skeptisk til å plassere flyktninger i en militærleir.

– Vi som kommune har reagert ganske sterkt på dette. Vi forstår at det er en krisesituasjon, men å flytte traumatiserte flyktninger inn med bevæpnede militære som nærmeste nabo, anser vi som en dårlig løsning, sier Lande.

Han har informert UDI om vedtak som sier at lokalene ikke skal brukes til boligformål.