Illustrasjonsfoto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Grunneiere får mer i erstatning når staten tar eiendom

En ny dom slår fast at grunneiere kan forvente 25 prosent høyere erstatning når staten vil ha deler av eiendommen deres.

Det var grunneier Anders Kiær som tok saken til retten, etter en strid med Klima- og miljødepartementet om hvordan erstatningsbeløpet skulle regnes ut etter at han fikk ekspropriert deler av sin eiendom i Stor-Elvdal for ti år siden, skriver Nationen.

– Dommen er mye større enn det den ser ut som ved første øyekast. Anders Kiær har fått medhold i 4 prosent kalkulasjonsrente, i stedet for 5. Det høres bagatellmessig ut, men i klartekst betyr det at grunneier får 25 prosent høyere erstatningssum når staten tar eiendommen til vern eller til utbygging, forklarer assisterende direktør Gaute Nøkleholm i Norskog.

Dommen falt i Nord-Østerdal tingrett i august. Departementet valgte å ikke, og dommen vil dermed skape presedens for andre grunneiere i samme situasjon, skriver avisen. Det skal være mellom 100 og 150 lignende saker som venter på avklaring.

Høyesterett slo i fjor fast at en kalkulasjonsrente på 4 prosent skal gjelde, men departementet mente at dette ikke gjaldt saker tilbake i tid, og det var dette som dannet grunnlaget til Kiærs sak.