Næringspolitisk direktør i NHO, Ingebjørg Harto. Foto: NHO

NHO: - Maskinskatten må fjernes

- Det er meningsløst med eiendomsskatt på maskiner. Industrianlegg skaper arbeidsplasser og skatteinntekter for hele landet, sier næringspolitisk direktør i NHO, Ingebjørg Harto.

NHO har i dag avgitt høringssvar til Finansdepartementets grundig utredede forslag om å fjerne eiendomsskatt på produksjonsutstyr og produksjonsinstallasjoner.

- Dette har vi sammen med Norsk Industri arbeidet for lenge, sier Harto til NHO sine nettsider.

- Noen kommuner vil oppleve en reduksjon i sine inntekter. I sin iver etter å forhindre dette, fremstilles det fra enkelte hold som om eiendomsskatt er den eneste eller i hvert fall den viktigste positive effekten av å ha næringsvirksomhet i kommunen. - Det er et oppsiktsvekkende utgangspunkt, sier Harto.

- Et industrianlegg er ikke en byrde for kommunene. Tvert imot gir næringsvirksomhet arbeidsplasser og sikrer inntekter for hele landet, ikke bare innenfor en tilfeldig kommunegrense. Sammenlignet med en nabokommune uten en utnyttbar naturressurs eller et stort industrianlegg kan utgangspunktet like gjerne være det motsatte: det er lite rimelig at den ene kommunen mer eller mindre tilfeldig skal ha en evigvarende rett til enorme eiendomsskatteinntekter, en så sterk rett at ikke en gang et foreldet og dårlig regelverk skal kunne korrigeres av lovgiver.

- Verken kommuneadministrasjonene, de kommunale nemndene eller kommunepolitikerne behersker i særlig grad dagens regler. De er helt avhengige av juridiske og tekniske eksperter. Slike regler er ikke egnet for saksbehandling i hver enkelt av landets mange små og store kommuner slik det er lagt opp til i dag, sier Harto.