Biler knust da en kranbil mistet ned en konteiner i Valkendorfsgaten i Bergen 9. desember 2013. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Risikerer fengsel etter krankollaps i Bergen

En 47 år gammel kranfører er tiltalt for uaktsomhet etter at en heisekran knakk sammen i Bergen, og to biler ble rammet av en fallende container.

Det skriverBergensaviseni en artikkel på sine nettsider.

Mandag startet rettssaken mot kranføreren i Bergen tingrett. Han nekter, ifølge artikkelen, straffeskyld.

Rundt klokken 11:30 mandag 9. desember i 2013 knakk en lastebilkran under løft av en nesten to og et halvt tonn tung container full av bygningsmaterialer. Containeren på 2.400 kilo traff to biler nede på bakken. Førerne av begge biler kom heldigvis fra hendelsen uten alvorlige skader.

Påtalemyndigheten mener kranføreren var uaktsom, og har listet opp flere punkter i tiltalen.

Han sperret kun av fortauet med sperrebånd mellom kranbil og husvegg, slik at fotgjengere og biltrafikk uhindret kunne passere rundt kranbilen og på motsatt fortau.

Han startet løftet uten å forvisse seg om kranen var i stand til å gjennomføre løftet. Kranen har en løftekapasitet på 1.600 kilo, mens konteineren med innhold veide 2.400 kilo.

Han feiltolket varselet om overlast som ble gitt på betjeningspanelet på fjernstyringsenheten han benyttet under løfteoperasjonen.

Han styrte kranen til å løfte/dra konteineren av taket ned med den følge at kranen knakk og konteineren og deler av kranen styrtet mot bakken.

Det er satt av tre dager til rettssaken i Bergen tingrett. Strafferammen for brudd på straffelovens paragraf 151, som omfatter skader voldt ved uaktsomhet, er bøter eller fengsel i inntil tre år.