Gruve 7 på Svalbard er en av gruvene som drives av Store Norske Spitsbergen Kulkompani. Etter nye vurderinger som ble kjent torsdag går administrasjonen og styret i det statseide selskapet inn for å kutte driften i en gruve og fjerne opptil 100 arbeidsplasser i Longyearbyen på grunn av sviktende lønnsomhet i kullmarkedet. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Over 150 mister jobben i gruvene på Svalbard

Styret i gruveselskapet Store Norske på Svalbard slår fast at forutsetningene for videre drift krever en bemanningsreduksjon på inntil 150 personer. Næringsminister Monica Mæland (H) sier situasjonen er alvorlig.

Styret innstilte i sitt møte torsdag på at det innføres driftshvile i Lunckefjell-gruva i Svea på inntil tre år, mens driften i Gruve 7 videreføres for å unngå å tape kompetanse i selskapet.

Driftshvile innebærer at infrastruktur og utstyr i gruva vedlikeholdes, men at det ikke tas verdier ut av fjellet, skriver Svalbardposten.

– Ved driftshvile i Svea og produksjon på to skift i Gruve 7 vil Store Norske ha en bemanning på omtrent 100 personer fra sommeren 2016, skriver styret i en pressemelding torsdag kveld.

Truer bosettingen

Statseide Store Norske hadde i august 255 ansatte, 270 når vikarer er medregnet. En bemanning på 100 fra neste år vil innebære at over 150 mennesker mister jobben i det vesle samfunnet på Svalbard.

– Situasjonen er veldig alvorlig. Det er viktig å opprettholde både næringsaktivitet og bosetting på Svalbard. Gruvedriften til Store Norske har vært et bidrag til dette. Samtidig er dette en bransje med krevende markedsforhold og betydelig risiko, sier næringsminister Monica Mæland (H) om kulldriften.

Selskapet har redusert kostnadene med 30 prosent og allerede har omtrent 100 personer mistet jobben siden årsskiftet, skriver Svalbardposten. Kullprisen har imidlertid falt kraftig til og ligger nå mellom 51 og 52 dollar tonnet, 13– 14 dollar under det Store Norske må ha for å gå i balanse med Lunckefjell-gruva.

– Vil ramme hardt

– Nedbemanningen vil ramme mange hardt. Vi må sørge for at dette skjer så skånsomt som mulig, sier administrerende direktør Wenche Ravlo.

I april ble det klart at regjeringen går inn med 500 millioner kroner for å sikre fortsatt drift i gruvene på Svalbard. Tilskuddet i form av lån og eiendomskjøp skulle sikre drift ut 2016. Den fallende kullprisen har gitt betydelig usikkerhet knyttet til fortsatt drift.

– Vi skal ha en tett dialog med styret og med lokale myndigheter i Longyearbyen. Vi skal selvsagt gjøre grundige vurderinger av henvendelsen fra styret og de problemstillingene situasjonen aktualiserer, sier næringsministeren.

Hun vil torsdag ikke si noe om når departementets vurderinger vil være klare.

– Dette er omfattende sak. Det er for tidlig å si noe om når departements vurdering vil være klar, sier Mæland.