Bilde av smeltevann på Harbardsbreen i Sogn. Bildet er tatt 12. august. Foto: HYDRO / NTB scanpix

Ordfører avblåser fare for storflom i Luster

Situasjonen er under kontroll, og det er ikke fare for en ny storflom fra Harbardsbreen, ifølge ordfører Ivar Kvalen (Sp) i Luster.

– Det er full kontroll over situasjonen. Det er om lag 2 millioner kubikkmeter vann igjen i isbreen, så dette skal gå uten problem. Hydro vil følge situasjonen til den avtar mer, og så er det over for i år, sier Kvalen til NTB søndag ettermiddag.

Tapper magasin

Hydro energi tapper fortsatt Fivlemyrmagasinet, som har en kapasitet på 3,5 millioner kubikkmeter vann. Dette fordi magasinet skal kunne ta imot mest mulig vann dersom det kommer større mengder over kort tid, men hittil har det vært et jevnt tilsig fra breen.

Estimat fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har anslått at det i utgangspunktet var 6 millioner kubikkmeter vann i breen. Allerede tidlig lørdag var det klart at faren for en ukontrollert flom som følge av et såkalt jøkulhlaup så ut til å bli mindre og mindre etter hvert som tiden gikk.

Økt vannføring

– Vi begynner å nærme oss den situasjonen at vi har kapasitet til å ta resten i magasinet, sa vassdragsansvarlig Johnny Bruheim hos Hydro Energi i Sogn til NTB søndag formiddag.

I 2010 var det mer dramatisk da vannstigningen var oppe i 40 centimeter i timen. Lørdag var den oppe i 10-11 centimeter i timen. Vannmengden som kommer fra breen, økte natt til søndag.

– Men vi er innenfor normalen. I 2010 var vi oppe i 70 kubikkmeter i sekundet, akkurat nå er vi på 46 kubikkmeter vann i sekundet, sa Bruheim søndag morgen.