Oljefondet tapte penger

Oljefondet fikk en avkastning på -0,9 prosent i annet kvartal. Det tilsvarer et tap på 73 milliarder kroner.

Det var renteinvesteringene som trakk mest ned, med en avkastning på -2,2 prosent i annet kvartal. Aksjeinvesteringene ga en avkastning på -0,2 prosent, mens investeringer i eiendom trakk i motsatt retning med en avkastning på 2,0 prosent.

– Avkastningen på renteinvesteringene ble påvirket av en økning i rentenivået i hovedmarkedene fondet er investert i. På aksjesiden trakk amerikanske aksjer ned resultatet, forklarer Yngve Slyngstad, leder for Norges Bank Investment Management.

Aksjer utgjør 62,8 prosent av fondets investeringer, mens renteinvesteringene utgjør 34,5 prosent. Eiendom står for 2,7 prosent av investeringene.

Kronekursen styrket seg mot andre valutaer i annet kvartal, noe som bidro til å redusere fondets verdi med 53 milliarder kroner. Fondet ble på den annen side tilført 12 milliarder nye kroner fra staten.

Ved utgangen av juni var oljefondets samlede markedsverdi på 6.897 milliarder kroner. Dermed har fondet krympet med 1,6 prosent fra nivået ved utgangen av første kvartal. Fondet var da på sitt største hittil.

Tallene for oljefondet, som formelt heter Statens pensjonsfond utland, ble lagt fram av Norges Bank onsdag formiddag.