Illustrasjonsfoto: Sindre Sverdrup Strand

Satser én milliard på kobberrevolusjon

Glencore Nikkelverk i Kristiansand investerer omtrent én milliard kroner i et nytt og revolusjonerende elektrolyseanlegg for kobber.

Det skriver Fædrelandsvennen i en artikkel i sin lørdagsavis.

Glencore Nikkelverk har fått støtte på 380 millioner kroner fra Enova, og det har satt Kristiansand-bedriften i stand til å satse på den langt mer miljøvennlige produksjonen av kobber, som produseres på nikkelverket fordi kobber uansett følger med i råstoffet til nikkel.

– Vi har jobbet med dette prosjektet i ni år, og utviklet en ny teknologistandard for denne typen prosesser. Vi valgte p starte med kobberelektrolysen siden det er den prosessen som er lettest å innføre i andre verk i konsernet, men også fordi det er mest å hente på energisiden, uttaler administrerende direktør Øivind Stenstad ved Glencore Nikkelverk overfor avisen.

Den nye elektrolyseprosessen bruker, ifølge artikkelen i Fædrelandsvennen, 35 prosent mindre energi enn den tradisjonelle produksjonsmetoden for kobber.

Glencore Nikkelverk produserer, ifølge artikkelen, omtrent 40.000 tonn kobber årlig.

– Mengden kobber vil vøre den samme, også med den nye prosessen, men energireduksjonen vil gjøre oss til verdens fremste når det gjelder energibruk per enhet kobber, sier Stenstad.