Pengemangel kan gi kø av jordskiftesaker

Domstoladministrasjonen får ikke pengene de har bedt om for å innføre den nye loven om jordskifte. Det kan føre til kø av jordskiftesaker.

Den nye jordskifteloven, som skal forenkle saksbehandling om jordskifte, skal etter planen tre i kraft ved årsskiftet. Men dette fins det ikke penger til, skriver Nationen.

Domstoladministrasjonen har bedt regjeringen om 7,5 millioner kroner, men har fått avslag. Nå advarer de mot lange køer av jordskiftesaker.

– Dette betyr at det ikke vil være midler til å skaffe jordskiftelagdommere og utredere til Borgarting lagmannsrett og Hålogaland lagmannsrett. Disse lagmannsrettene vil dermed være uten jordskiftefaglig kompetanse og må overføre jordskiftesakene til andre lagmannsretter, sier avdelingsdirektør i rettsenheten i Domstoladministrasjonen, Solveig Moen.

– Beskjeden fra justiskomiteen er veldig klar. Det er grunn til å spørre seg om regjeringen følger opp Stortingets vedtak, sier hun.

– Vi følger nøye med og er opptatt av en vellykket innføring av loven. Vi har fått med oss innspillene fra Domstoladministrasjonen, men vi regner med at domstolene er selv i stand til å dekke de forberedelsesutgiftene som er nødvendige for å få jordskifteloven i gang, sier han til Nationen.