Boligbyggerne har fått fart på den viktige leilighetsbyggingen. Her fra Stadionkvartalet i Mjøndalen. (Foto: Sindre Sverdrup Strand)

Boligmarkedet surfer på leilighetsbølge

Nytt liv i leilighetsmarkedet drar boligbyggingen videre oppover, og nyboligsalget opplevde sin sterkeste april måned på fem år.

Boligprodusentenes boligstatistikk som utarbeides s samarbeid med Prognosesenteret, viser per april måned at salget av nye boliger fortsetter den positive trenden som har pågått siden juni i fjor. Salget for april viste en oppgang på 40 prosent sammenlignet med samme måned i fjor og ligger nå på det sterkeste nivået som er målt siden 2010.

Etter årets fire første måneder er det en økning i nyboligsalget på 34 prosent målt mot samme periode i fjor.

Etter en litt vekslende start på året, er også igangsettingen av nye boliger i ferd med å ta seg skikkelig opp. Økningen ble på 30 prosent i april sammenlignet med samme måned i fjor, og så langt i år viser igangsettingen en vekst på 22 prosent sammenlignet med de fire første månedene i fjor.

Mellombra nivå
– Dette er positive spesielt for salg, men også for igangsetting. Per dags dato ligger årets boligbygging an til å passere 27.000 som vi karakteriserer som et mellombra nivå. Men vi har forhåpninger til at antallet skal bli høyere fordi vi i fjor opplevde noen svake boligmåneder etter april, kommenterer adm. direktør Per Jæger hos Boligprodusentene.

Han konstaterer at boligbyggingen nå tydelig er på rett vei. Derfor er han svært spent på hva myndighetene vil komme med i sin varslede handlingsplan for boliger. Han oppfordrer myndighetene i den nåværende situasjon om ikke å sette i verk kreditt-tiltak for å stanse privathusholdningers låneopptak.

– Viktigste jobben nå er å få ned boligprisene, og da må det heller legges til rette for økt boligbygging. Fjernes det penger i lånemarkedet, blir det bråstopp i boligbyggingen, advarer han.

Leiligheter er motoren
Det er ny fart i leilighetsmarkedet som er motoren i fremgangen. Leiligheter dominerer veksten i salget og utgjør andelsmessig halvparten av solgte boliger hittil i år. Veksten i leilighetsmarkedet i årets fire første måneder er på 80 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. For eneboliger og småhus er salgsfremgangen heller beskjeden med pluss henholdsvis fem og syv prosent sammenlignet med fjoråret.

Igangsettingsveksten forklares også for en stor del av økningen for leiligheter som hittil i år ligger 48 prosent over fjoråret. Småhus har en vekst på 19 prosent, mens det stabile eneboligmarkedet kan vise til en beskjeden nedgang på to prosent.

Store boligfylker opp
Det er imidlertid store geografiske forskjeller når det gjelder boligbyggingen. Det er positiv utvikling for igangsettingen så langt i år i store fylker som Oslo, Akershus, Hordaland og Sør-Trøndelag, mens Rogaland opplever tilbakegang.

Bygges fortsatt for lite
Men til tross for fremgangen bygges det fortatt for lite boliger i store boligfylker som Oslo, Akershus, Østfold, Buskerud, Hordaland og Troms. Boligunderskuddet er overlegent størst i Oslo som bygger under halvparten av behovet og har et årlig underskudd i størrelsesorden 3800 nye boliger. Mindre prekært er det i Akershus hvor årstakten for igangsetting av nye boliger ligger i størrelsesorden 1300 boliger bak behovet.

– Den største boligutfordringen for samfunnet ligger i Oslo-markedet. Nå må alle gode krefter dra sammen slik at vi klarer å løfte nybyggingen opp mot behovet. Og da kan ikke myndighetene bare bekymre seg for utfordringen knyttet til økningen i folks boliggjeld, avslutter Per Jæger som på Boligprodusentenes boligkonferanse, som starter tirsdag 12. mai, vil ta til orde for en ny boligpolitikk.