– Vi tatt ut betydelige kostander på personellsiden som vi venter god effekt av i 2015, opplyser adm. direktør Rune Martini i Oras.

Rørkjempen Oras tilbake i pluss

Etter tre tunge tapsår med to snuoperasjoner er rørentreprenøren Oras tilbake i pluss.

Omsetningen i fjor falt med vel 50 millioner til 1,277 milliarder kroner, mens driftsresultatet ble på 5,1 millioner som imidlertid gir skarve 0,4 prosent i margin.

– Vi er fornøyd med at resultatet er positivt og særlig over utviklingen i andre halvår i fjor. Vi opplever produktivitetsvekst og registrerer at driften i de fleste distriktene er i god fremgang, kommenterer adm. direktør Rune Martini som ble hentet inn i sjefsstolen fra eierselskapet Heidenreich Holding i fjor vår etter rekordunderskuddet på 100 millioner i 2013.

Selv om det ikke ble noen store tapsprosjekter i fjor, sliter selskapet fortsatt med dårlige utførte jobber fra en tidligere vekstperiode. Dette medførte store utlegg på garantiarbeider i noen distrikter. Men opp- og nedskrivninger begynner å nærme seg normale nivåer for rørvirksomhet.

Kompetanseoppbygging
– Som signalisert i fjor la vi en plan for mer forutsigbar drift gjennom å bygge kompetanse i alle ledd. Dette ser vi at vi allerede har fått en effekt av. Vi har klart å bygge opp en motivasjon blant de ansatte for disse prosessene slik at tiltakene blir fulgt opp, fremholder han.

Bedriften har tatt tak kvalitetssikring av kalkyler, overgangsfasen fra kalkyle til prosjekt samt bygd opp kunnskapen til prosjektledere og innført strukturert rapportering.

– Vi måler prosjektene som vi gjennomfører på kalkyle mot status ved overlevering. Og brorpartene av prosjektene vi avsluttet i fjor ble stort sett overlevert uten betydelige avvik som vi ser på som et kvalitetseksempel, kommenterer Martini.

Videre har Oras-skolen nylig uteksaminert sitt første kull på 12 personer som har gjennomført bas-skolering. Kurs nr. 2 starter opp etter ferien.

– Vi har gjort skolen mer praktisk for å kunne gi et tilbud til ansatte med motivering og potensial til å bli ledere i bedriften, sier Martini som opplyser at skolen også tilbyr egen opplæring for prosjektledere.

Omorganisering
VVS-selskapet er også blir omorganisert som har bidratt til resultatforbedringen. Seks regioner er blitt til ni distrikter. Hensikten har vært å oppnå bedre kommunikasjonskanaler og kortere beslutningsvei mellom ledelse i Oslo og prosjektene rundt i landet.

– Vi sentralt kommer tettere på og oppnår bedre oversikt, og de ute på prosjektene får både bedre og raskere respons på innspill til blant annet forbedringer, påpeker Martini.

Nedleggelser
Oras-sjefen forteller videre at det i løpet av fjoråret er tatt store kostnadskutt i organisasjonen. Gjøvik-avdelingen er avviklet. Prosjektavdelingen på Jessheim er lagt ned og drives nå som serviceavdeling styrt fra Oslo. Langt inne satt nedleggelsen av prosjektvirksomheten i Bergen, og i Hordaland driver nå Oras med utgangspunkt i service-virksomhet. Videre er det skåret ned på støttefunksjoner og administrativ ledelse i de fleste distrikter.

– Slik har vi tatt ut betydelige kostander på personellsiden som vi venter god effekt av i 2015, kommenterer Martini.

– Dette betyr ikke at selskapet er uten utfordringer. Men vi føler nå at dette er mye mer håndterbart. Vi har fått kartlagt og isolert problemområdene på en slik måte at vi kan omstrukturere dem, fremholder han samtidig som han opplyser at Oras som så mange andre sliter tungt i Vest-Agder.

Økende serviceandel
Selskapet forfølger fortsatt strategien om at mer av omsetningen skal komme fra serviceoppdrag. Her har rammeavtale med Entra kommet i tillegg til avtalene som er inngått med Vestre Viken Helseforetak og Forsvarsbygg i Agder, Rogaland og Hordaland.

– Det var prosjekter som bidro til at omsetningen ble lavere i fjor. Andelen for serviceoppdrag er på vei opp i alle distrikter. Endringen skjer systematisk og kontinuerlig gjennom å bygge sten på sten, sier Martini.

Ligger bedre an
Oras-sjefen kan glede seg over at virksomheten så langt i år har gått langt bedre enn status var på samme tid i fjor. Det legges opp til en omsetning på rundt 1,3 milliarder også for inneværende år som sees på som en naturlig plattform før selskapet igjen begynner å bygge seg opp.

– Vi fortsetter å jobbe med produktivitetsvekst på dette nivået, og forventer bedre driftsresultat for 2015, sier Martini som opplyser at ambisjonen er å komme opp på bransjesnittet på driftsmargin som ligger i størrelsesorden fire prosent.