Akersgata, Hospitalsgata og Møllergata bør holdes åpne for trafikk, mener Team BIG. Illustrasjon: Team BIG.

- Bør ikke stenge stor del av sentrum øst

Akersgata, Hospitalsgata og Møllergata bør være åpne for trafikk for å sikre en effektiv og fleksibel trafikk og logistikk for det nye Regjeringskvartalet som tåler endring over tid, mener Hjellnes Consult.

Mye av debatten om forslagene til nytt regjeringskvartal har handlet om høyde på byggene, men hva som skjer på bakkeplan er ikke mindre viktig.

– Hvordan skape liv og røre i området og samtidig følge veldig strenge sikkerhetskrav? Dette har vært viktig for byplanoppgaven, fastslår gruppeleder Anders Arild i Hjellnes Consult. Flere rådgivere fra Hjellnes Consult har deltatt i Team BIG, med ansvar for trafikk, logistikk, sikkerhet og vannbehandling.

– Vi ønsker å holde Akersgata, Hospitalsgata og Møllergata åpne for trafikk. Hvis de stenges, gir det utfordringer med trafikk, logistikk og varelevering til Regjeringskvartalet og bebyggelsen omkring. Da må man også forvente økt belastning på det kommunale veinettet i sentrum, sier Arild.

– Trenger helhetlig trafikkplan

– Møllergata er viktig for trafikk inn mot sentrum. Derfor er Hjellnes Consult skeptiske til å stenge trafikken der, og dermed skape store endringer i trafikkbildet for en stor del av sentrum øst. Det er mange planforslag i sentrum som påvirker kjøremønsteret. Vi kan ikke bare lage én plan og se på isolerte elementer på en strekning. Vi må ha en helhetlig plan, understreker Arild.

Ny bussholdeplass i Akersgata
Forslaget fra Team BIG legger derfor opp til å beholde eksisterende kjøremønster, bortsett fra deler av Grubbegata og Høyesteretts plass som myndighetene har bestemt at skal stenges.

– Vi foreslår å løse trafikk og logistikken med minst mulig belastning på det kommunale veinettet, ved å ha angrepspunkter nærmest mulig Ring 1, forklarer Arild. P- kjeller og post- og varemottak får egen atkomst direkte fra Ring1/ Hospitalsgata. Hjellnes Consult/Team BIG foreslår å opprettholde Akersgata til buss- og taxitransport i fremtiden.

Gangruter på tvers
– Regjeringskvartalet skal være åpent og tilgjengelig for fotgjengere. For gangnettet har fokuset vært å sikre bedre forbindelser på tvers av regjeringskvartalet, fra Oslo S til Tinghuset. Slik skal det bli mulig å myldre gjennom hele området, som skal henge sammen og ha gang- og sykkellinjer på kryss og tvers, opplyser Arild.

– Vi åpner opp slik at du får bedre oversikt, og gjør det er lettere å bevege seg. Flyt i gang- og sykkeltrafikk store deler av året vil medføre en form for sosial kontroll i området, mener Arild.