Elisabeth Gammelsæter i Norsk Bergindustri.

Bergindustrien: - Lettet over gruve-ja

Norsk Bergindustri er svært lettet over regjeringens vedtak om å si ja til Nordic Minings planer om rutilutvinning i Naustdal.

- Dette viser at regjeringen mener alvor med mineralsatsingen, sier generalsekretær i Norsk Bergindustri, Elisabeth Gammelsæter i en pressemelding.

Bransjeorganisasjonen Norsk Bergindustri er tilfreds med regjeringens vedtak om å si ja til Nordic Minings gruveprosjekt.

Søknadsprosessen selskapet har vært igjennom har, ifølge bransjeorganisasjonen, vært lang, dyr og utmattende.

- Regjeringen gikk høyt i banen og kalte mineralnæringen et viktig satsingsområde. Dette viser at de mener alvor og sender et kraftig signal om at Norge er å regne med i mineralsammenheng også i framtiden, sier Elisabeth Gammelsæter i Norsk Bergindustri.

Åtte år, 110 millioner

Nordic Mining har vært tålmodige i sin kamp for å starte. Prosessen har pågått siden 2007 og kostet mer enn 110 millioner kroner. Regjeringer har kommet og gått, en minerallov har sett dagens lys, Norges første mineralstrategi kom i 2013 og året etter ble mineralnæringen utpekt til et viktig satsingsområde for den nye regjeringen. Endelig kan Nordic Mining slå fast at det ikke ble med fagre ord og strategidokumenter.

- Dette er en rutilforekomst av global viktighet. Prosjektet er svært grundig utredet, og det finnes ikke tvil om at dette er en fantastisk mulighet for næringsutviklingen i regionen. Om dette prosjektet ikke skulle hatt livets rett, kan man lure på hva som måtte til, sier Elisabeth Gammelsæter.

Generalsekretæren mener dette gir regjeringen økt troverdighet i industripolitikken framover.

- Vi konkurrerer med våre naboland om å trekke til oss investorer som kan skape nye mineralprosjekter i framtiden. Ved å si ja til Nordic Mining viser regjeringen at Norge er verdt å satse på, sier Elisabeth Gammelsæter i Norsk Bergindustri.

Refser prosessen

Bransjen har underveis rettet skarp kritikk mot myndighetene for den manglende forutsigbarheten som møter de som vil starte ny bergindustri i Norge.

– Denne saken har vært utmattende for selskapet og bransjen. Vi kan ikke ha en prosess der et selskap som vil satse på norsk industri må påregne en ventetid på åtte år før de får et ja eller nei, sier Elisabeth Gammelsæter.