Oslo 20150114. Næringsminister Monica Mæland (H). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Mæland tøffere mot ulovlige anskaffelser

Det er for lett å slippe unna med ulovlige offentlige anskaffelser, mener næringsminister Monica Mæland (H). Nå sender hun forslag til endringer i anskaffelsesreglene ut på høring.

– Håndhevingen av regelverket mot ulovlige direkte anskaffelser er ikke god nok. Derfor vil jeg gi Klagenemnda for offentlige anskaffelser (KOFA) mulighet til å ilegge gebyr og bringe saker inn for retten, sier Mæland.

KOFA mottar i dag en rekke klager på ulovlige direkte anskaffelser, men kan etter en lovendring i 2012 bare uttale seg om at det har skjedd et lovbrudd. Det får ingen rettslige konsekvenser for oppdragsgiveren.

– Dagens ordning der leverandørene må gå til domstolene for å håndheve grove brudd på anskaffelsesreglene har rett og slett ikke vært effektiv nok, sier Mæland.

Dersom Mæland får det som hun vil, kan klagenemnda enten kunne ilegge overtredelsesgebyr eller bringe en sak inn for retten for å få kontrakten kjent uten virkning. Der nemnda fastslår at oppdragsgiver har foretatt en ulovlig direkte anskaffelse, kan straffen bli et gebyr på inntil 15 prosent av anskaffelsens verdi.

Fristen for å komme med innspill til høringsforslaget er satt til 14. august.