Kjør debatt!

Mandag ble de første forslagene til hvordan et nytt regjeringskvartal kan bli seende ut presentert for første gang. Forslagene vil definitivt innby til debatt – og det er selvsagt noe alle også nå ønsker.

Det var seks ulike team som fikk i oppdrag av Statsbygg å utforme hvert sitt forslag for hvordan landets nye maktsenter kan bli seende ut. Dette er ikke snakk om eksakte tegninger på hvordan selve bygningene vil bli, men ideer til hvordan bymiljøet og uterommet kan bli.

Statsbygg fikk det helt klart som de ville – flere spenstige og banebrytende forlag ble lagt frem – der både høyhus og mer vidtgående forslag ble vist frem.

Nå er absolutt alle invitert til å komme med sin mening rundt hvordan denne nye og viktige delen av Oslo skal utvikle seg til å bli. Senere skal disse forslagene og innspillene samles og et ekspertpanel vil komme med en anbefaling til politikerne, som igjen skal vedta en reguleringsplan. Det skal skje neste år. Deretter kan man innby til en ordinær arkitektkonkurranse før man etter hvert kan sette i gang med byggingen av det som vil bli landets største byggeprosjekt – med en estimert kostnad på minst 15,5 milliarder kroner.

Det er ikke få kvadratmeter som skal etableres. Totalt vil dette kvartalet bli arbeidssted for over 5.000 mennesker, som skal ta i bruk rundt 140.000-200.000 kvadratmeter. Med så store bygningsmasser er det åpenbart at både arkitekter og rådgiverne må tenke stort og nytt. De nye byggene skal ikke bare huse mange viktige kontorplasser – men dette vil også bli med å dominere hvordan Oslo skal se ut i mange tiår fremover.

Det er åpenbart også et tungt symbolsk område som nå skal gjenreises. Sårene etter det grufulle bombeangrepet i 2011 vil aldri helt gro, men denne prosessen er også en del av bearbeidelsen etter terrorangrepet. Her må man tenke både sikkerhet og samtidig se hvordan man kan bevare området så åpnet og fritt tilgjengelig for Oslos innbyggere og besøkende som mulig.

Dette blir dermed sannsynligvis den største, viktigste og ikke minst mest krevende oppgaven landets byggenæring har stått ovenfor – og er noe som vil dominere hovedstaden i mange år fremover. Selve størrelsen og kompleksiteten vil de kommende årene også åpenbart tiltrekke seg mange utenlandske aktører.

Planen er at prosjektet skal stå innflyttingsklart i perioden 2023-2025 – så det er fortsatt et godt stykke frem i tid før verkene vil bli ferdig realisert. Men det er samtidig en enorm oppgave som skal gjennomføres, så man har ikke tid til å la dette trekke altfor mye ut i tid. Regjeringen har kjørt en stram regi på fremdriftsplan, men likevel bedt hele landet til råds. Nå er det viktig at alle benytter denne muligheten og gjøre seg opp en mening. Bruk tiden frem til 10. mai til å komme med innspill.

Dette prosjektet er definitivt noe som vil engasjere, glede og provosere i mange år fremover. Selv om denne utbyggingen har en særdeles mørk forhistorie er det viktig at at denne prosessen preges av visjoner og nyskapning. Dette prosjektet må brukes til å bygge opp og videreutvikle kunnskapen hele den norske byggenæringen besitter. Aldri tidligere man stått ovenfor en slik utfordring.