Forslag til ny norm for faseinndeling av byggeprosessen er nå til høring.

Bygg21 og Norsk Eiendom lanserer ny fasenorm

Et bygg kan bygges på 100 forskjellige måter. Men hvordan gjør man det mest effektivt? Forslag til ny norm for faseinndeling av byggeprosessen er nå til høring.

Mange snakker om behovet for å effektivisere byggeprosesser og byggetid. På Byggedagene 19. mars lanserer Bygg21 og Norsk Eiendom et prosjekt med stort potensial for å effektivisere byggeprosessene.

Det nye forslaget til norsk fasenorm inneholder åtte faser

1. Strategisk definisjon.
2. Programutvikling og konseptutvikling.
3. Forprosjektutvikling.
4. Utvikle grunnlag for produksjon og leveranser.
5. Produksjon og leveranser.
6. Overlevering/ ibruktakelse.
7. Bruk.
8. Avhending.

Prosjektet har til hensikt å utvikle en ny norm for faseinndeling av byggeprosjekter, og slik utvikle et effektivt, felles språk for bygg- og anleggsprosjekter. Den nye normen er ment som en veiledning, ingen fasit. Bygg21 har som mål å redusere kostnadene ved prosjektering og bygging med 20 prosent. Spørsmålet er hvordan det skal gjøres?

− Den nye fasenormen og tilhørende begreper kan brukes når man diskuterer oppgaver, ansvar og roller i prosjektgjennomføring, sier Anita Moum i Prosjekt Norge, som har ledet arbeidet.

Målet er å gjøre det lettere å avklare hvilken kompetanse som skal fases inn til hvilken tid i byggeprosessen, og slik spare både tid og penger.

− Det dreier seg om å skape et felles språk som alle kan forstå, sier Moum.

For å optimalisere byggeprosessens mange faser, trengs det en felles forståelse av hva de ulike bygge- og planleggingsfasene består av. I dag brukes ulike begrep og faseinndelinger. Det er i denne sammenheng Bygg21 sin nye fasenorm er relevant.

I Storbritannia har man lenge hatt et verktøy for såkalt faseinndeling av byggeprosessen, kalt The RIBA Plan of Work. Over tid har dette verktøyet utviklet seg til å bli en av verdens ledende standarder for faseinndeling. Normen ble i 2013 oppdatert for å ivareta nye samhandlingsmodeller, økt bruk av BIM og nye energi og miljøkrav. Bygg21 sitt mål er å utvikle en tilsvarende norm for Norge.

- I utviklingen av den norske fasenormen har vi tatt utgangspunkt i RIBA Plan of Works og foreslått noen tilpasninger i forhold til hva som er spesifikt for den norske byggenæringen, sier prosjektleder Moum.

Åtte faser

Fasenormen er utviklet av en arbeidsgruppe ved NTNU tilknyttet BAE-programmet i Prosjekt Norge, og er utviklet på oppdrag av Bygg21 og Norsk Eiendom. Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg, Statsbygg og Difi har vært med i en referansegruppe for prosjektet. Målet er at normen skal kunne brukes av investorer og entreprenører i deres bestillinger.

Det nye forslaget til norsk fasenorm, inneholder åtte faser. Dette er

1. Strategisk definisjon.
2. Programutvikling og konseptutvikling.
3. Forprosjektutvikling.
4. Utvikle grunnlag for produksjon og leveranser.
5. Produksjon og leveranser.
6. Overlevering/ ibruktakelse.
7. Bruk.
8. Avhending.