Jens Levi Moldstad og Olaf Doblaug i Forsvarsbygg fortalte bransjen om kommende oppdrag på kampflybasen på Ørlandet under Byggedagene onsdag.

Må regne på kampflybase-kontrakter med forsvars-PC’er

Kontraktene kommer på rekke og rad i milliardutbyggingen av hovedflybasen på Ørlandet, men aktører som vil være med i enkelte konkurranser må belage seg på et strengt sikkerhetsregime. For utenlandske leverandører, er det tilnærmet umulig å kjempe om kontraktene.

Mens debatten ruller for fullt om de utenlandske entreprenørenes innhogg i norske infrastrukturoppdrag, er det ett stort offentlig utbyggingsprosjekt de sliter med å hevde seg i konkurransen:

Kampflybasen på Ørlandet.

- Det er fri konkurranse og utenlandske aktører må gjerne delta, men sikkerhetsregimet vårt tilsier at det er svært tidkrevende å klarere utlendingene. Det er naturligvis en utfordring i et prosjekt der det skal skje mye på kort tid, sier plan- og utbyggingssjef for kampflybasen, Jens Levi Moldstad til Byggeindustrien.

For sikkerhetsregimet på Ørlandet er svært strengt.

Da de prekvalifiserte leverandørene regnet på skvadron-bygget på kampflybasen, var det et krav at anbudsregningen ble gjort fysisk på Ørlandet. 

Leverandørene takler tøffe krav

De samme kravene setter Forsvarsbygg når vedlikeholdsbygget, og muligens også rullebanen, kommer ut i markedet.

- Dette er naturligvis en krevende rammefaktor for leverandørene, men det takler de. Hvordan de løser det, om de sitter lange dager, drar frem og tilbake på dagen eller overnatter, er opp til aktørene selv. Men de klarerte PC’ene som de låner av oss til anbudsarbeidene, får de ikke ta med seg når de drar, sier Moldstad.

Byggedagene-møte

Det er tredje gang Forsvarsbygg benytter Byggedagene til å presentere kommende prosjekter på kampflybasen på Ørlandet for entreprenør- og leverandørbransjen.

Foreløpig er det satt av i overkant av fem milliarder kroner av kampflymidlene til bygg og anleggsprosjekter på Ørlandet.

I tillegg kommer i overkant av to milliarder kroner som tas av de ordinære rammene til Forsvarsbygg.

- Hovedoppgaven for oss nå er å få på plass lokaler til å ta imot de nye flyene som kommer i 2017. Men det kommer også flere ting på sikt. I oppdragsbrevet vi fikk fra departementet før jul er det gitt bevilgninger til flere nye prosjekter, blant annet til idrettsbygg, boliger og kaserner, sier administrerende direktør for Forsvarsbygg, Olaf Doblaug.

Viktig for Forsvarsbygg

Han mener møtet med bransjen på Byggedagene, er viktig for Forsvarsbygg.

- Det har vært god oppslutning rundt disse møtene, og vi får et kontaktpunkt der leverandørene kan møte oss utover dagen. Vi gjennomfører også leverandørtreff i Trøndelags-regionen, der vi også kommer i kontakt med bransjen, sier Doblaug.

Dette er hovedlinjene i det som skjer fremover med utbyggingen av kampflybasen på Ørlandet:

  • Skvadronbygget er i innspurten av forhandlinger med fem prekvalifiserte entreprenører. Byggestart trolig i mai, ferdigstilles 2016 med innredningsarbeider i starten av 2017.

  • Det er sendt ut prekvalifiseringsforespørsel på vedlikeholdsbygget på 12.000 kvadratmeter med frist 10. april. Regning vil skje på Forsvarsbyggs lokaler på Ørlandet. Byggestart trolig 2015 med planlagt ferdigstillelse 2017.

  • Prekvalifisering for rullebaneforlengelse kommer ut før påske. Planlagt byggestart høsten 2015. Skal være ferdig høsten 2017.

  • Fremføring av hovedinfrastruktur til F35. Åtte prekvalifiserte entreprenører er plukket ut. Planleggings- og byggeperiode i 2015-2018.Energisentral skal levere fornybar energi. Planlegging- og byggeperiode 2015-2016.

  • Eksisterende brannøvingsfelt må flyttes for å gi plass til nye hangarrekker. Planlegging og byggeperiode i 2016-2018.

  • Idrettsbygg. Planlegging og byggeperiode 2015-2019.

  • Øvrige konkurranser som vil komme de neste årene: Hangarer, undervisningsbygg, lager, støyisolering, riving m.m.Utbyggingstakt og konsept foreløpig uavklart.