Brudd i Norwegian-meklingen – streiken fortsetter

Norwegian-flygerne tilbød å droppe kravet om ansettelse i morselskapet. Men etter 16 timers intens mekling, ble det likevel brudd mellom partene.

Dermed går pilotstreiken inn i sin åttende dag, Til tross for bruddet, uttrykker begge parter vilje til å forhandle videre for å finne en løsning. De utelukker ikke at dette kan skje allerede lørdag.

Riksmekler Nils Dalseide ga beskjed om at situasjonen fortsatt var fastlåst kort tid før klokka 5.30 lørdag. Da hadde partene sittet ved forhandlingsbordet i over 16 timer.

– Partene har meddelt at de står fast ved sine tilbud, som er uforenelige med hverandre, og at det ikke er grunnlag for å få til en mellomløsning. Da har vi måttet konstatere at ytterligere mekling ikke er egnet til å føre fram til en minnelig løsning som alternativ til en konflikt, sier han.

Men etter det NTB kjenner til var stemningen svært dårlig fram mot bruddet etter klokka 5 grytidlig lørdag morgen.

– Vi har for så vidt vært nærmere en løsning enn det vi opprinnelig var, men ikke nær nok, sier Dalseide til NTB.

Parat-leder Hans-Erik Skjæggerud sier de sa seg villige til å gå bort fra sine opprinnelige hovedkrav.

– Vi har beveget oss mye på mange ulike punkter siden forrige runde. Til og med på det som har vært det viktigste for oss – å få en tariffavtale med morselskapet, sier han.

– Vi har presentert alternativer som innebærer at dette bortfaller, og at vi heller krever å få en nødvendig binding til selskapet, uten at det skal begrense selskapets behov, men bidra til å sikre våre medlemmers arbeidsplasser, sier Parat-lederen.

Han hevder imidlertid at selskapet rir prinsipper og at ledelsen ikke bryr seg om kostnadskutt bare de får lov til å knuse tariffsamarbeidet mellom pilotene.

Pilotene la ifølge Vatnar fram et forslag til en helhetlig løsning som de mener samlet ville spare selskapet for mange titalls millioner kroner, mens Skjæggerud sier det er snakk om et beløp i «hundremillionersklassen».

– Vi har gitt i tidligere samtaler, og vi har gitt mer i disse siste forhandlingene, blant annet gjennom større fleksibilitet og bortfall av kompensasjoner. Tidligere har vi lagt pensjon og forsikringer i potten. Problemet er at arbeidsgiver kun tar, uten å gi noe tilbake, sier Vatnar.

– Vi er veldig skuffet over at vi ikke klarte å komme til en avtale, og vi er særdeles skuffet med tanke på kundene som også i dag blir berørt av streiken. Vi har lagt mye på bordet, vi har strukket oss veldig langt. Blant annet har vi gitt samtlige 700 piloter i Skandinavia en stillingsgaranti slik at de skal være helt trygge på jobbene sine, sier kommunikasjonssjef Anne-Sissel Skånvik i Norwegian.

Ifølge Skånvik stemmer ikke regnestykket til motparten.

– Det er veldig små justeringer det er snakk om, sier hun.

– Vi kommer til å henvende oss til NPU og Parat og legge fram et tilbud til dem og se om vi kan komme til forhandlingsbordet igjen, men det blir da trolig uten Riksmekler til stede. Nå må vi klare det på egen hånd, sier hun.

Vatnar utelukker ikke at nye forhandlinger kan finne sted allerede lørdag, når partene har fått litt etterlengtet søvn.

– Vi er klare for å forhandle videre så fort selskapet ønsker det, understreker Parat-leder Skjæggerud.

Arbeidsgiverorganisasjonen NHO Luftfart beklager streiken og påpeker at den har store konsekvenser for Norwegian.