Dette er skolen Kongsvinger kommune ville bygge, men som er skyvd ut i det blå på grunn av en langvarig kontraheringsstrid. Illustrasjon: Lille Frøen, Bjørbekk & Lindheim Landskapsarkitekter og Multiconsult.

Storskole i det blå etter at lagmannsretten forkastet kommune-anke

Heller ikke i lagmannsretten vant Kongsvinger kommune frem i en langvarig kontraheringsstrid om en ny stor ungdomsskole i kommunen.

Dermed skyves storskoleplanene i Kongsvinger nå ytterligere ut i det blå, skriver Glåmdalen.

Fredagens avgjørelse betyr at kjennelsen fra Glåmdal tingrett, som forbød kommunen å inngå samspillskontrakt med ØM Fjeld om å bygge en ny ungdomsskole før et eventuelt søksmål fra Eide Entreprenør og HRTB Arkitekter er avgjort, står ved lag.

Ifølge Glåmdalen mener også lagmannsretten at anbudskonkurransen er gjennomført på en lovstridig måte fordi kommunen ved å velge ØM Fjelds forslag går utover de budsjettrammene som var satt for konkurransen.

Eide Entreprenør på Årnes og deres samarbeidspartner HRTB Arkitekter i Oslo holdt seg innenfor de økonomiske rammene som var satt for konkurransen, og gikk rettens vei for å få stoppet det de anså som brudd på anskaffelsesloven.

I oktober fikk saksøkerne medhold i tingretten, og på fredag forkastet lagmannsretten anken.

Langvarig

Den bitre striden startet da Kongsvinger kommune i november i 2013 utlyste arkitekt-/utbyggingskonkurranse i totalentreprise med samspill for bygging av ny stor ungdomsskole for 720 elever der Tråstad ungdomsskole ligger i dag. Det ble satt en ramme på 250 millioner 2013-kroner, i dag om lag 257 millioner, for den nye ungdomsskolen.

Seks leverte tilbud hvorav en trakk seg underveis. Ø.M. Fjeld la inn to forslag hvor de opererte i konstellasjon med to forskjellige arkitektkontorer.

21 mot 12 i kommunestyret

Konstellasjonen Eide Entreprenør/HRTB arkitekter med sitt forslag «Kunnskapshjertet» var den eneste som holdt seg innenfor den øvre kostnadsrammen kommunen hadde satt hvis kommunens egne kostander som byggherre ble inkludert.

Kommunestyret i Kongsvinger valgte imidlertid med 21 mot 12 stemmer å inngå forhandlinger med Ø.M. Fjeld/Arkitektgruppen Lille Frøen som med prosjektet «Livet» sprengte kostnadsrammen på 250 millioner kroner.

Dette forslag hadde en prislapp på 228,4 millioner eks. merverdiavgift som var 46,6 millioner høyere enn Eides forslag.

Regning på 620.000 kroner

Eide Entreprenør valgte å gå rettens vei gjennom en begjæring om midlertidig forføyning for å stanse Kongsvinger kommune i å skrive kontrakt med Ø.M. Fjeld.

I en slutning fra Glåmdal tingrett blir det slått fast at Kongsvinger kommune har brutt både anskaffelsesloven og anskaffelsesforskriften. 

Nå har altså lagmannsretten kommet frem til samme slutning.

Kommunen må også betale saksomkostningene til Eide Entreprenør og HRTB Arkitekter.

Dette beløper seg ifølge avisa Glåmdalen til 140.000 kroner i lagmannsretten og 130.000 i tingretten. I tillegg kommer kommunes egne saksomkostninger.

Avisen anslår at  tvisten følgelig kostet kommunen cirka 620.000 kroner i advokatbistand, motpartens kostnader inkludert.