Illustrasjonsfoto

Køprising vedtatt i Bergen

Bergen innfører tidsdifferensierte bompenger – best kjent som køprising – fra 1. januar neste år.

Bystyret i Bergen vedtok onsdag at det fra nyttår skal koste 45 kroner for en personbil å kjøre gjennom bomringen i rushtiden, mens det skal koste 19 kroner ellers, skriver Bergens Tidende. I dag koster en passering 25 kroner uansett tid på døgnet.

Men akkurat når rushtiden er, måtte politikerne diskutere før de ble enige. Om morgenen er det timene mellom 6.30 og 9 som blir dyrere. Ettermiddagsrushet ble vedtatt å være perioden 14.30 til 16.30. Dette er en time tidligere enn byrådets forslag om 15-17.

– Å slutte 16.30 kan gi oss et problem. Jeg frykter at vi kan få en opphopning med trafikk akkurat klokken 16.30. Mange slutter på jobb rundt da, så jeg tror det hadde vært bedre å la rushtidsprisen vare til klokken 17, påpekte Ove Sverre Bjørdal (Sp).

Henning Warloe (H) var mer opptatt av å unngå en opphopning rett før klokken 15. Høyre brøt partiprogrammet og gikk inn for køprising med det partifelle Dag Skansen beskriver som «avmålt entusiasme».

Målet med vedtaket er ikke å ta inn mer penger, men å påvirke når på dagen folk kjører i byen. Det er sågar lagt inn det avisen beskriver som en «selvmordsparagraf» i vedtaket; dersom folk fortsetter å kjøre i rushet og det kommer inn mer penger enn ventet, kan takstene justeres ned.