Foruroligende mange fryser etter uvær

Stormene med de koselige navnene som Kyrre, Lena, Mons, Nina og nå sist Ole har herjet landet vårt de senere månedene. Men om navnene ikke skremmer noen er skadene de gjør omfattende. ”Ole” gjorde enorme ødeleggelser som førte til at hus og andre bygninger som hadde stått i tiår forsvant i de enorme vindkastene.

Heldigvis ser det ikke ut til at noen kom alvorlig til skade, og folk var godt forberedt etter god varsling fra meteorologene. Men det er oppdaget mange skader etter uværet og takstmennene får en stor oppgave de nærmeste dagene – oppgaver de har hatt mange av de siste årene. Klimaendringene vil gjøre været mer ustabilt i tiden fremover og det er slett ikke usannsynlig at stormene vil komme tettere enn tidligere.

Da er det foruroligende å lese meldingene om at så mange fryser og opplever iskalde hus etter denne og tidligere utværherjinger. Sterke vinder vil gjøre at strømmen vil gå mange steder – det er ikke til å unngå - det er vanskelig å bygge seg bort fra dette helt og holdent. Det vil også kunne skje at strømmen blir lenge borte, slik vi så mange steder nordpå etter at ”Ole” hadde herjet fra seg.

De senere årene er det en lang rekke boliger som kun har strøm som varmekilde – og da blir man selvsagt sårbar. Ved langvarig strømutfall om vinteren kan man da ikke bo i disse boligene over lengre tid – men man må gå til bekjente som har andre oppvarmingskilder eller dra lenger unna der man har strøm. Vi så på Dagsrevyen søndag at noen også dro til campingvognen for å varme seg med gassanlegget der.

Man bør tenke nøye gjennom om man fremover skal bygge så mye med kun en varmekilde – det vil helt sikkert i mange tilfeller være lurt å installere vedbasert oppvarming eller andre løsninger som kan brukes også ved strømutfall. Spesielt bør dette vurderes der man vil være ekstra utsatt for lengre strømbrudd ved uvær og hvor stormer erfaringsmessig biter mest fra seg.

Dette er selvsagt også et kostnadsspørsmål, og for enkelte vil dette kunne være et fordyrende ledd – men det er ikke noe særlig å fryse i dagevis heller. Hvor strenge kravene skal være i forhold til montering av skorstein i nye boliger har tidligere vært mye debattert og det vil det helt sikkert bli fremover også. Men om man mangler denne muligheten blir man sårbar.