Statfjord C - Foto: Harald Pettersen/Statoil.

Fallet i oljeprisen påvirker Statoil-resultatet

Statoil hadde et justert driftsresultat i fjerde kvartal i fjor på 26,9 milliarder kroner, sammenlignet med 42,3 milliarder kroner i fjerde kvartal 2013.

Ifølge Dagens Næringsliv hadde analytikere på forhånd ventet et driftsresultat på 26,3 milliarder kroner.

– Statoils kvartalsresultat ble påvirket av det betydelige fallet i oljeprisen. Resultatet ble i tillegg påvirket av spesifikke regnskapsmessige elementer, sier Statoils konsernsjef Eldar Sætre.

Selskapets investeringsplan ble i fjor redusert med 30 milliarder kroner, skriver E24. I år varsler Statoil-sjefen at ytterligere 15 milliarder kroner skal kuttes.

Statoils resultat for fjerde kvartal i henhold til regnskapsstandarden IFRS viste et tap på 8,9 milliarder kroner, en nedgang fra det positive resultatet på 14,8 milliarder kroner i samme periode i 2013. Nedgangen skyldes netto kvartalsspesifikke regnskapsmessige elementer på 18 milliarder kroner, heter det i pressemeldingen.

«Dette er hovedsakelig knyttet til nedskrivninger i Statoils internasjonale virksomhet og enkelte letelisenser, delvis motvirket av gevinster ved salg av eiendeler», heter det videre.

Selskapets justerte driftsresultat for 2014 var 136,1 milliarder kroner, sammenlignet med 163,1 milliarder kroner i 2013.

Statoil hadde et justert driftsresultat etter skatt i fjerde kvartal i fjor på 4,3 milliarder kroner, en nedgang fra 11 milliarder kroner i samme periode i fjor. Ifølge selskapet ble det justerte driftsresultatet etter skatt påvirket av en effektiv skattesats på 84 prosent i fjerde kvartal, sammenlignet med et normalt nivå på omkring 70 prosent.

«Den høye effektive skattesatsen i kvartalet skyldtes hovedsakelig kostnadsførte letekostnader med begrenset skattefradrag», opplyser selskapet.

Statoil foreslår for generalforsamlingen at det utbetales et utbytte for fjerde kvartal på 1,80 kroner per aksje.

Den årlige egenproduksjonen utenfor Norge var på rekordhøye 743.000 oljeekvivalenter per dag.