Amfetamin på byggeplassen

I en studie rundt amfetaminbruk ble det funnet eksempler på at bygningsarbeidere benytter stoffet for å prestere på jobb. Det er vanskelig å anslå hvor utbredt en slik bruk kan være – men vi får inderlig håpe dette ikke er noe mange mener er nødvending for å kunne prestere godt nok på norske byggeplasser.

Funnene som forsker Willy Pedersen bekjentgjorde gjennom Vårt land vil nok kunne få det til å gå kaldt nedover ryggen på en del HMS-ansvarlige rundt om på byggeplassene. Pedersen uttalte til avisen at han i sin studie hadde funnet ut at mange som jobber i yrker med hardt arbeid og tøffe akkorder, som for eksempel i byggenæringen, bruker amfetamin for å levere i tide, holde akkorden eller jobbe. Han understreker samtidig at dette først og fremst gjelder i selskaper og på byggeplasser med lite struktur rundt seg.

Med det relativt store innslaget av arbeidslivskriminalitet og svart arbeid i næringen er det ikke unaturlig at også noen bruker amfetamin for å kunne prestere ekstra – for det finnes jo mange eksempler på byggeplasser hvor ikke alt er som det burde være.

Amfetamin ble mye brukt av begge sider under andre verdskrig, for å få soldatene til å yte ekstra. Dette var lenge også et lovlig stoff – før man visste om bivirkningene.

Det er en kjent sak at både alkohol og narkotiske stoffer benyttes i de fleste samfunnslag – og er selvsagt også til stede på norske byggeplasser. I hvor stort omfang finnes det ikke noen gode oversikter på. Det finnes heller ikke gode oversikter på hvor ofte ulykker inntreffer der noen er påvirket – men det er selvsagt meget sannsynlig at dette kan ha en medvirkende årsak innen enkelte uønskede hendelser.

Jeg tror ikke vi skal overdrive omfanget av bruken av amfetamin og andre narkotiske stoffer på norske byggeplasser – men vi må for all del heller ikke underslå at det kan være et problem. Selv om relativt få skulle bruke amfetamin og andre narkotiske stoffer – kan konsekvensene bli meget alvorlige på en byggeplass med mange potensielle farefulle situasjoner. Det er ikke mye uoppmerksomhet som skal til før det kan gå virkelig galt.

Det er viktig at entreprenørene og byggherrene tar ansvar på sine byggeplasser. Man kan ikke luke ut alle som er påvirket – men man er selvsagt forpliktet så langt det lar seg gjøre å forhindre at noen kommer påvirket innenfor byggegjerdet.