Marit Hommedal NTB scanpix

Ekstremværet Nina herjer langs kysten

Stengte broer og tunneler, stans i fly-, ferje-, tog- og biltrafikk og nesten 170.000 strømløse mennesker. Ekstremværet Nina har lammet store deler av kysten, og beveger seg videre utover kvelden.

– De neste par timene vil vinden øke noe i Sogn og Fjordane. Lenger øst blir det økende vindstyrke utover natta, opplyser vakthavende meteorolog Harald Abildsnes ved værvarslinga på Vestlandet i 19.30-tiden.

Så langt er det Hordaland, Rogaland og Vest-Agder som har fått føle stormens herjinger i størst grad. Meteorologisk institutt har meldt om orkan i kastene og jevn orkan styrke på flere målepunkt i de tre fylkene. Orkan er vindstyrke på over 32,6 meter per sekund.

Vindstyrken var oppe i 45,6 meter per sekund på Eigerøya i Rogaland, men til tross for orkan styrke flere steder blir ikke ekstremværet kategorisert som en orkan.

– Nina er fortsatt en storm. At noen kyststasjoner har orkan holder ikke, det må blåse orkan rundt senteret av lavtrykket i så fall, sa Meteorologisk institutt på Twitter.

– Sivilforsvaret i Hordaland er nå ute på fem oppdrag: Sperring/sikring, trafikkdirigering og rydding av trær, skrev Sivilforsvaret på Twitter lørdag kveld.

I Bergen har ekstremværet også blåst ned spiret på Rosenkrantztårnet, et av byens arkitektoniske hovedverk. Tårnet stammer tilbake til 1270 og er bygd om på 1500-tallet. Lørdag ettermiddag hadde spiret knekt rett av og lå liggende over muren ved Bergenhus festning.

På Bergen lufthavn Flesland har det vært full stans i all flytrafikk siden tidlig ettermiddag. Også på Stavanger lufthavn Sola har flere fly hatt problemer med å lande, men lørdag kveld holder flyplassen åpent.

Jærbanen, fra Egersund til Stavanger, er derimot stengt. Det melder NSB på sine nettsider.

– Mange opplever at strømforsyningen kommer og går. Den sterke vinden bidrar til at strømførende linjer slås mot hverandre. Det medfører at antallet kunder uten strøm endres fra minutt til minutt, sier kommunikasjonsdirektør Kjetil Hillestad i NVE lørdag kveld.

Klokka 19.00 melder Bergenshalvøens Kommunale Kraftselskap (BKK) at over 23.000 av deres kunder er rammet. I Vest-Agder sier Agder Energi at 17.500 husstander er uten strøm, melder Fædrelandsvennen. I Rogaland har 20.000 kunder vært berørt, ifølge NVE.

– Kanskje også orkan. I innlandet blir det vestlig full storm i fjellet i Buskerud og Telemark. Utover søndag morgen vil ekstremværet avta, sier vakthavende meteorolog Abildsnes.

Ekstremværet Nina vil nå Østlandet og i Østfold kan det blåse full storm. Stormsenteret har delt seg, med en del som går over Buskerud og en annen del i ro utenfor kysten av Møre og Romsdal.