Statsminister Erna Solberg snakket blant annet om klimaspørsmålet i nyttårstalen sin. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Klimaglede og -forventning etter Solbergs nyttårstale

Statsminister Erna Solberg (H) berømmes for å sette klimaspørsmålet sentralt i nyttårstalen sin. Samtidig etterlyser både Venstre, SV og Naturvernforbundet konkrete tiltak.

– 2015 blir et viktig år for klimaet. Mot slutten av året møtes verdens ledere i Paris. Målet er å enes om en ny klimaavtale. Norge er pådriver for en avtale som bidrar til å begrense global oppvarming. Avtalen som ble inngått på klimamøtet før jul var et lite skritt i riktig retning. Hvis vi lykkes i Paris, kan det bli den viktigste internasjonale avtalen i vår tid, sa statsministeren i talen.

– Utslippene må ned, og Norge må være en pådriver. Min nyttårshilsen til statsministeren er at Arbeiderpartiets dør står åpen for et bredt klimaforlik her hjemme, sier Støre til NTB.

– Jeg mener det vil styrke Norges stemme om regjeringen har en offensiv nasjonal avtale i ryggen, legger han til.

– Jeg synes hun snakker bra om hvor problematisk det er at Norge er avhengig av olje og om behovet for å satse på jernbane og kollektivtrafikk, mens vinnerne med regjeringens politikk i året som har gått, har vært olje, og ikke nye næringer og jernbane, slår Lysbakken fast overfor NTB.

– Statsministeren pekte på viktigheten av omstilling og ikke minst grønn omstilling. Statsbudsjettet for 2015 var en god start, men det er viktig at vi følger opp med konkrete tiltak for å få ned klimautslippene hjemme og ute og konkrete tiltak for innovasjon og grønn omstilling, sier Venstre-nestleder Ola Elvestuen.

– Norge må redusere sin oljevirksomhet. Da vil utslippene gå ned slik statsministeren lovte at de skulle gjøre i nyttårstalen, sier Haltbrekken.

– Erna Solberg spenner forventningsbuen og gir håp om en skikkelig innsats i kampen mot klimaendringene, understreker han.